eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 8. péntek Mária
Ukrán katonát beoltanak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Újabb kör jön az AstraZeneca-oltás uniós vizsgálatában

Szakértők részvételével tart tanácskozást a mellékhatásokról az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) külső szakértők részvételével tanácskozást tart hétfőn, a téma az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának esetleges mellékhatásairól folyamatban lévő értékelés – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség.

A testület kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hematológiára, infektológiára, immunológiára és járványtanra specializálódott, illetve kardiovaszkuláris gyógyszerészettel foglalkozó szakértőkkel egyeztet arról, milyen lehetséges vérrögképződési kockázatai lehetnek az AstraZeneca által kifejlesztett vakcináknak. A PRAC az április elejére tervezett újabb tanácskozáson jelenti be az egyeztetés eredményeit.

Az EMA múlt csütörtökön bejelentette: az előzetes vizsgálatok alapján megállapítható, hogy nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között. A testület ügyvezető igazgatója szerint az AstraZeneca cég vakcinája "biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait". Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügynökség nem zárhatja ki véglegesen a vérrögképződéses rendellenességekkel való ritka összefüggést, és további vizsgálatot tart szükségesnek.

Március közepén több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több beoltott szervezetében vérrög képződött. Az EMA múlt csütörtöki bejelentés óta azonban több államban tovább folytatták az oltást a brit-svéd vállalat termékével.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×