INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

németország

tartományi választás

cdu

Két német tartományban tartanak választást

Infostart / MTI

Baden-Württembergre és Rajna-vidék-Pfalzra szegeződnek a szemek.

Mindkét délnyugati tartomány igen fejlett és jómódú, és várhatóan mindkettőben a kormánykoalíció nagyobbik, illetve legnagyobb pártja kapja a legtöbb szavazatot. Közös elem még, hogy a szövetségi szinten legerősebb párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyenge eredményre számíthat. Az is előfordulhat, hogy története legrosszabb helyi választási eredményét éri el.

A járvány miatt mindkét tartományban rekordmagas lesz a levélben leadott szavazatok aránya. Ez meghosszabbíthatja a szavazatszámlálást, és

előfordulhat, hogy csak hétfőn hirdetik ki az hivatalos előzetes végeredményt.

A nagyobbik tartományban, a 11 milliós Baden-Württembergben - a 16 tartomány közül egyedüliként - a Zöldek pártja a vezető kormányzó erő, már 2011 óta. A miniszterelnök az inkább baloldali irányultságúként számon tartott ökopárt jobbközép, polgári szárnyához sorolt 72 éves Winfried Kretschmann. Vezetésével a Zöldek a nyolcvanas évek elején kezdődött történetük legnagyobb győzelmét arathatják. A választás előtti utolsó mérések szerint a szavazatok 32-33 százalékára számíthatnak.

A második helyen a koalíciós társ CDU végezhet, 23-24 százalékkal, de a Zöldek és a CDU közötti feszült viszony miatt előfordulhat, hogy a Zöldek a vasárnapi szavazással kezdődő új kormányzati ciklusra más partnert vagy partnereket választanak.

A négymillió lakosú Raja-vidék-Pfalzban 2013 óta a szociáldemokrata Malu Dreyer a kormányfő, akinek vezetésével az SPD a 15-16 százalék körüli szövetségi szintű támogatottságához képest nagyságrendekkel jobb eredményt érhet el. Az utolsó mérések szerint a szavazatok 30 százalékát szerezheti meg, ami ugyan gyengülés a 2016-os 36,2 százalékhoz képest, de a legnagyobb vetélytárs CDU támogatottsága is csökkent.

Az arányokat tekintve leginkább az AfD támogatottsága eshet vissza - a 2016-os 12,6 százalékról 9 százalékra. A Zöldek és a liberálisok viszont látványosan erősödhetnek, a felmérések szerint az öt éve elért 5,3, illetve 6,2 százalék után a szavazatok 12, illetve 9 százalékát érhetik el, és folytathatják a 2016-ban kezdett kormányzást az SPD kisebbik partnereként.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018