eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Minszk, 2017. november 30.Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) fogadja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) minszki csúcstalálkozójára érkező Vlagyimir Putyin orosz elnököt 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)
Nyitókép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Putyin nem csak vakcinával segít Minszknek

Szocsiban tárgyalt az orosz és a fehérorosz elnök.

Összehangoltak és jól működnek a Minszk és Moszkva közötti együttműködés eszközei - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz és a fehérorosz fél napi kapcsolatban áll az előttük álló feladatok megoldásával kapcsolatban. Lukasenka köszönetet mondott vendéglátójának azért a segítségért, amelyet Moszkva nyújtott hazája gazdaságának. A tavaly szeptember 14-i kétoldalú csúcstalálkozón Oroszország másfél milliárd dolláros állami hitelt helyezett kilátásba Fehéroroszország számára.

Putyin úgy vélekedett, hogy a kétoldalú ipari együttműködés fontosabb a Fehéroroszországnak nyújtott közvetlen orosz pénzügyi támogatásnál.

A fehérorosz vezető pedig azt mondta, hogy a két ország integrációjának 33 útiterve közül 6-7 olyan van, amelyen a két kormánynak dolgoznia kell. Azt hangoztatta, hogy hazája az új atomerőművének üzembe helyezése és vegyipara révén kívánja ellensúlyozni az orosz gáz felhasználásának csökkenését.

Putyin szerint Oroszország februárban újabb vakcinaszállítmányokat juttat el Fehéroroszországba, és már átadta Minszknek az oltóanyag gyártási technológiáját. Az orosz elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Moszkva és az EU összefogjon a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Lukasenka közölte, hogy őszre elkészül a Covid-19 betegség elleni saját fejlesztésű fehérorosz vakcina is, és kifejezte reményét, hogy nyárra újraindul a két ország közötti autóforgalom.

Az elmúlt napokban a hétfői találkozóról csak "csepegtetve" közöltek információkat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön csak annyit közölt, hogy Putyin és Lukasenka hétfőn hosszú tárgyalási fordulót tart, az orosz elnöki hivatal pedig pénteken csak annyit jelzett, hogy a csúcs Szocsiban lesz, és a felek nem terveznek sajtótájékoztatót. Az Eho Moszkvi rádió szerint közös közlemény sem várható.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszanak a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael szombaton az iráni támadás veszélye miatt lemondta a peszáchi ünnepre tervezett iskolai kirándulásokat és ifjúsági programokat, valamint teljes készültségbe helyezte a fegyveres erőket, több tucat harci repülőgépet állítva hadrendbe - jelentette be Daniel Hagari ellentengernagy a Reuters tudósítása szerint. Eközben Joe Biden amerikai elnök szombaton délután megszakította delaware-i hétvégi programját, hogy Washingtonban konzultáljon nemzetbiztonsági csapatával a Közel-Keleten zajló eseményekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×