eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma
Vang Ji kínai külügyminiszter sajtótájékoztatója egy kivetítőn a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) idei éves ülésszakán Pekingben 2020. május 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Peking mintha nem kicsit szólt volna be Washingtonnak

A Kínával szembeni előítéletek és a gyanakvás elvetésére, valamint egy ésszerűbb Kína-politika alkalmazására szólította fel az amerikai törvényhozókat Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn, egy Pekingben tartott külügyi fórum megnyitóján elmondott beszédében.

Vang felidézte: ötven évvel ezelőtt Henry Kissinger akkori amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kínai látogatásával évtizedeken át tartó szünet után megtört a jég a két ország közötti viszonyban. Hangsúlyozta: ötven évvel később ismét arra van szükség, hogy a két ország ésszerű, és helyes döntést hozzon.

A kínai külügyi tárca vezetője szerint ugyanis az elmúlt években Washington lényegében minden szinten megszakította a kétoldalú párbeszédet. Kiemelte mindazonáltal:

Kína készen áll őszinte kommunikációt folytatni az Egyesült Államokkal.

Vang reményét fejezte ki, hogy az amerikai fél a lehető leghamarabb kiigazítja Kína–politikáját, eltörli a kínai termékekre kivetett büntetővámokat, visszavonja a kínai vállalatokat érintő, egyoldalú szankciókat, és felhagy Kína technológiai fejlődésének elnyomásával. A kínai külügyminiszter ezeket a lépéseket a kínai–amerikai együttműködés szükséges feltételeinek nevezte.

Vang továbbá felszólította Washingtont, hogy tartsa tiszteletben Kína legfontosabb érdekeit, ne avatkozzon bele az ország belügyeibe, és ne játsszon össze a Tajvan függetlenségét pártoló szeparatista csoportokkal.

A fórumon szintén felszólaló Cuj Tien-kaj, Kína Washingtonban állomásozó nagykövete elmondta: a két félnek világos határvonalakat kell szabnia olyan érzékeny kérdéseket illetően, mint Tajvan, Hszincsiang és Tibet ügye.

Az amerikai–kínai kapcsolatokban az utóbbi években komoly feszültségek alakultak ki

egyebek mellett a kereskedelmet, az emberi jogokat, Hongkongot, Tajvant, illetve Kína dél-kínai-tengeri területi követeléseit illetően. Egyes megfigyelők szerint azonban a Joe Biden amerikai elnök vezette amerikai kormányzat nem fog jelentős változtatásokat végrehajtani Washington Kína–politikájában.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×