INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

kína

egyesült államok

vang ji

tajvan

Vang Ji kínai külügyminiszter sajtótájékoztatója egy kivetítőn a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) idei éves ülésszakán Pekingben 2020. május 24-én.

Peking mintha nem kicsit szólt volna be Washingtonnak

Infostart / MTI

A Kínával szembeni előítéletek és a gyanakvás elvetésére, valamint egy ésszerűbb Kína-politika alkalmazására szólította fel az amerikai törvényhozókat Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn, egy Pekingben tartott külügyi fórum megnyitóján elmondott beszédében.

Vang felidézte: ötven évvel ezelőtt Henry Kissinger akkori amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kínai látogatásával évtizedeken át tartó szünet után megtört a jég a két ország közötti viszonyban. Hangsúlyozta: ötven évvel később ismét arra van szükség, hogy a két ország ésszerű, és helyes döntést hozzon.

A kínai külügyi tárca vezetője szerint ugyanis az elmúlt években Washington lényegében minden szinten megszakította a kétoldalú párbeszédet. Kiemelte mindazonáltal:

Kína készen áll őszinte kommunikációt folytatni az Egyesült Államokkal.

Vang reményét fejezte ki, hogy az amerikai fél a lehető leghamarabb kiigazítja Kína–politikáját, eltörli a kínai termékekre kivetett büntetővámokat, visszavonja a kínai vállalatokat érintő, egyoldalú szankciókat, és felhagy Kína technológiai fejlődésének elnyomásával. A kínai külügyminiszter ezeket a lépéseket a kínai–amerikai együttműködés szükséges feltételeinek nevezte.

Vang továbbá felszólította Washingtont, hogy tartsa tiszteletben Kína legfontosabb érdekeit, ne avatkozzon bele az ország belügyeibe, és ne játsszon össze a Tajvan függetlenségét pártoló szeparatista csoportokkal.

A fórumon szintén felszólaló Cuj Tien-kaj, Kína Washingtonban állomásozó nagykövete elmondta: a két félnek világos határvonalakat kell szabnia olyan érzékeny kérdéseket illetően, mint Tajvan, Hszincsiang és Tibet ügye.

Az amerikai–kínai kapcsolatokban az utóbbi években komoly feszültségek alakultak ki

egyebek mellett a kereskedelmet, az emberi jogokat, Hongkongot, Tajvant, illetve Kína dél-kínai-tengeri területi követeléseit illetően. Egyes megfigyelők szerint azonban a Joe Biden amerikai elnök vezette amerikai kormányzat nem fog jelentős változtatásokat végrehajtani Washington Kína–politikájában.

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018