INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

astrazeneca

oltóanyag

andrej babis

Andrej Babis cseh miniszterelnök megkapja a koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát a prágai katonai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.

Andrej Babiš: az AstraZeneca külön megállapodást ajánlott négy EU-tagországnak

Infostart

A cseh kormányfő szerint a brit-svéd oltóanyag gyártó „négy EU-tagállamot” megkeresett azzal az ajánlattal, hogy fél áron kész nekik az EU-megállapodás keretén kívül vakcinát szállítani.

Andrej Babiš a brüsszeli Euractiv prágai szolgálata szerint csütörtökön beszélt erről egy nyilatkozatában, és mint a hírközlő is megjegyzi, a bejelentés meglehetősen új színben tüntetheti fel a közelmúltban következetesen „jóhiszeműséget” hangoztató céget.

Babiš szerint, miközben az AstraZeneca bejelentette, hogy nem lesz képes az Európai Uniónak leszállítani az első negyedévre ígért 80 millió adagot, visszatérő ajánlattal fordult hozzá, meg „további három másik miniszterelnökhöz” is, egy dubaji bejegyzésű cég közvetítésével.

A cseh miniszterelnök nem fedte fel, hogy ki volt a másik három kormányfő, így csak megfigyelők vélelmezése utal arra, hogy adott környezetben a visegrádi országok csoportja lehetett a megcélzott ügyfélkör. Erre utalhat az is, hogy Babiš egyáltalán tud a többiek létezéséről.

Az AstraZeneca kizárólagosan gyártási kapacitásproblémával magyarázta a kritikus időpontban bejelentett radikális szállítmánycsökkentést az uniónak, egyúttal részben az EU-ra hárítva a felelősséget a szerintük késedelmes megrendelés miatt, ami a kialakult helyzet egyik meghatározó oka volt. Minden egyéb vonatkozásban a cég folyamatosan jóhiszeműségét és a szerződések tiszteletben tartását hangoztatta.

Ha viszont bebizonyosodik, hogy mintegy le akarták „szalámizni” az uniós megrendelőket, miközben szállítási nehézséget jelentettek be a velük hónapokkal korábban leszerződött Európai Uniónak, azzal eddigi érvelésük morális alapja könnyen semmivé válhat.

A cseh miniszterelnök szerint amúgy az ajánlatot – túl a tagországok közötti megállapodáson – már csak azért sem tették megfontolás tárgyává, mert az árajánlat még a felkínált 50 százalékos kedvezmény mellett sem volt „realisztikus”. „Nem tudtuk megengedni magunknak” – mondta Babiš.

Nyitókép: Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018