eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő egészségügyi dolgozók a hátukra írt feliratot mutatják a római Santo Spirito kórházban 2020. december 31-én. A felirat a nevüket, és azt a dátumot mutatja, amikor megkapták a vírus elleni oltást.
Nyitókép: MTI/ANSA/EPA/Luciano Del Castillo

Koronavírus - jönnek az újabb szigorítások Európában

Görögország további szigorításokat fogadott el, Lettország két hónappal meghosszabbította az egészségügyi veszélyhelyzetet. Portugáliában továbbra is tele vannak az intenzív osztályok.

Görögország további szigorításokat fogadott el pénteken a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására, Athénban és Szalonikiben három órával meghosszabbítják a hétvégére vonatkozó kijárási tilalmat.

Az új szabályok értelmében szombaton és vasárnap este hat órától reggel ötig az emberek csak különösen indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket. A kivételek közé tartozik az orvoslátogatás, illetve háziállattal tett rövid séta, amelyeket a polgári védelmi hatóság engedélyezhet sms-üzenetben igényelhető kérés alapján.

Az intézkedések a február 13-14-i hétvégén is hatályban lesznek.

A polgári védelem egyben közölte, hogy azok a boltok, amelyek nem árusítanak élelmiszert, vagy gyógyszert csak hétköznap tarthatnak nyitva és termékeiket csak előzetes internetes, illetve telefonos rendelést követően adhatják át a vevőknek az üzlethelyiségek ajtajában.

Hétköznap továbbra is hatályban marad az este kilenc és reggel öt óra között bevezetett kijárási tilalom.

Görögország három hete óvatosan lazított a járványügyi korlátozásokon, aminek nyomán egyenletesen emelkedni kezdett az esetszám.

Pénteken a mintegy 11 milliós országban 1195 új fertőzöttet és 19 halottat regisztráltak.

Görögországban a járvány kitörése óta 162 107 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 5922-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 93 764.

Lettország két hónappal meghosszabbította az egészségügyi veszélyhelyzetet

A rigai kabinet döntése értelmében a novemberben meghirdetett rendkívüli jogrend április 6-áig marad hatályban.

Krisjanis Karins lett kormányfő azzal indokolta a kormányzat lépését, hogy a járványügyi helyzet továbbra is komoly a balti államban, és válsághelyzet uralkodik az ország kórházaiban.

"Mindannyiunk számára nehéz idők ezek. Egyszerűen csak minél előbb vissza szeretnénk térni a rendes hétköznapokhoz" - biztosította megértéséről honfitársait Karins. Mint mondta, a vírus azonban nincs erre tekintettel, és gyorsabban terjed, ha az emberek nem maradnak elővigyázatosak.

Lettország egyben szigorított a beutazási feltételeken is: a koronavírus eddiginél fertőzőbb mutációi miatt február 11-től két hétig az állam területére csak alapos indokkal és negatív vírusteszt birtokában léphetnek be. Az utasforgalmat teljesen felfüggesztik a járvány által különösen erősen sújtott Nagy-Britanniával, Portugáliával és Írországgal.

A balti ország ugyanakkor enyhített néhány eddigi korlátozáson. Hétfőtől például újranyithatnak azok az üzletek, amelyek legalább 70 százalékban élelmiszert, illetve tisztálkodási cikkeket árusítanak. Vásárlókat fogadhatnak a könyvesboltok is. A kiskereskedelmi üzletek számára azonban továbbra is szigorú egészségügyi előírások vannak érvényben: a kellő távolságtartás biztosítására például 25 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat az üzletekben.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban eddig 70 276 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 1309-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 57 653.

Portugáliában továbbra is tele vannak az intenzív osztályok

Portugáliában pénteken a koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 750 ezret, a kórházak intenzív osztályai megteltek, most először ápolnak ezekben több mint 900 beteget a közegészségügyi intézet adatai szerint.

Bár a kórházban ápolt betegek száma 84-gyel, 6412-re csökkent az előző naphoz képest, az intenzív osztályokon 904 koronavírusos beteget ápolnak, 41-gyel többet, mint csütörtökön.

Pénteken 258 új halálesetet jelentettek, míg előző nap 225-öt. A Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma a járvány kezdete óta elérte a 13 740-et.

Portugáliában az összes fertőzött száma 755 774, az aktív eseteké 157 ezer.

A 10,3 millió lakosú ibériai országban eddig közel 380 ezer embert oltottak be, 100 ezren már mindkét adagot megkapták - közölte pénteken újságírókkal António Costa miniszterelnök egy lisszaboni magánkórházban.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken bejelentette, hogy európai szolidaritás jegyében Ausztriában fogadnak tíz beteget, közöttük öt Covid-19- fertőzésben, illetve öt, más súlyos betegségben szenvedő, illetve sürgős műtétre szoruló beteget.

Portugália korábban elfogadta Németország javaslatát, amely egy 26 fős, katonai orvosokból és ápolókból álló csapatot küldött szerdán Lisszabonba. A német egészségügyi dolgozók egy lisszaboni magánkórházban berendezett nyolcágyas intenzív osztályon dolgoznak majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×