eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Rettenetesen bánnak az észak-koreai rabokkal

Súlyos helyzetre figyelmeztet az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

Elterjedt a kínzás és a kényszermunka az észak-koreai börtönökben, a rabokkal szembeni embertelen bánásmód kimerítheti az emberiesség elleni bűncselekmény kategóriáját - olvasható a jelentésben.

A beszámoló szerint továbbra is vannak az országban politikai foglyokat őrző börtöntáborok, amelyeket a biztonsági erők működtetnek.

A jelentés egykori rabokkal készített interjúkra hivatkozva azt írta: a hatóságok súlyos fizikai és pszichés szenvedést okoznak a foglyoknak, és mindezt módszeresen teszik. Az észak-koreai börtönökben

bevett szokások közé tartozik az ütlegelés, a kényelmetlen testhelyzetekbe kényszerítés és az éheztetés

- írta a főbiztosság.

A beszámoló összhangban áll egy 2014-es ENSZ-vizsgálat eredményével, amelyet Michael Kirby volt ausztrál bíró vezetett.

Michelle Bachelet, a világszervezet emberi jogi főbiztosa közleményében felszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg a további jogsértéseket. A jelentésben arra kérték a Biztonsági Tanácsot, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) vonja felelősségre Észak-Koreát, vagy hozzon létre egy ideiglenes törvényszéket erre a célra.

A főbiztosság szóvivője, Ravina Samdaszani hangsúlyozta: nem lenne szabad, hogy a nemzetközi emberi jogi konvenciók megsértése mellékes szál legyen az Észak-Koreához fűződő viszonyban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az NBC amerikai hírcsatornának hétfőn azt mondta: további szankciókkal akarnak nyomást gyakorolni Phenjanra a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében. A büntetőintézkedések mellett diplomáciai ösztönzők is szóba jöhetnek - árulta el.

Észak-Korea tagadja a politikai fogolytáborok létét, és tavaly júliusban kikelt Nagy-Britannia ellen, amely szankciókkal sújtott két szervezetet, amelyeknek szerinte köze volt a táborokban zajló kényszermunkához, kínzásokhoz és gyilkosságokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×