eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója (j, elöl) és David Frost, a brit kormány főtárgyalója (b, elöl) a Nagy-Britannia és az Európai Unió között kialakítandó jövőbeli kapcsolatokról tárgyal Brüsszelben 2020. június 29-én. A két fél között újra elkezdődtek a kereskedelmi megállapodásról szóló személyes tárgyalások. Mindkét fél egyetért abban, hogy a folyamatot jelentősen fel kell gyorsítani.
Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool/John Thys

Több mint 300 millió eurót kaptunk az Uniótól

A járvány miatt megnövekedett munkanélküliség mérséklésére kapjuk a százmilliárd forint fölötti támogatást.

Az Európai Bizottság újabb 304 millió eurót (mintegy 108 milliárd forintot) folyósított Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt megnövekedett munkanélküliség mérséklését célzó uniós program (SURE) forrásaiból – közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Unió 2020 elején hozta létre a SURE (szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő támogatás) nevű finanszírozási eszközt, azzal a céllal, hogy uniószerte segítsen megvédeni a koronavírus-járvány által nehéz helyzetbe került munkahelyeket és munkavállalókat. A kedvező feltételekkel felvehető, hosszú lejáratú hitel formájában nyújtott SURE-támogatás abban segíti az uniós tagállamokat, hogy könnyebben meg tudjanak birkózni a munkahelyek megőrzésére fordított állami kiadásoknak a koronavírus-járvány okozta válság miatti megemelkedésével. Segítségével a tagországok fedezni tudják azokat a költségeket, amelyek a csökkentett munkaidős foglalkoztatást biztosító nemzeti rendszerekkel, valamint a koronavírus-járvány nyomán bevezetett hasonló – például az önálló vállalkozókra vonatkozó 6 intézkedések finanszírozásával közvetlen összefüggésben vetődnek fel.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a kedden folyósított összeggel együtt – amely a decemberben folyósított 200 millió euróhoz adódik –

Magyarország a SURE keretében számára biztosított teljes, 504 millió eurós támogatást megkapta.

A SURE összesen 100 milliárd eurónyi pénzügyi támogatást nyújthat az uniós tagállamoknak. Az eddig 18 ország számára engedélyezett 90,3 milliárd eurón felül a tagállamok további támogatást is igényelhetnek a 100 milliárd eurós keret erejéig.

A brüsszeli bizottság kedden összesen 14 milliárd euró SURE-támogatás kihelyezését jelentette be kilenc tagállamnak. Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Lettország, Lengyelország, Szlovénia, Görögország, Spanyolország és Olaszország kapta meg keretének újabb részletét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×