eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Védőmaszkos vásárló a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan piac emeleti optikai üzletei között 2020. december 29-én. Az épületet kapcsolatba hozták az új koronavírus-járvány kitörésével, ezért az alsó szint, ahol a vírus feltehetőleg először megjelent, 2020. január 1. óta zárva van, az emeleten lévő optikai üzletek viszont nyitva tartanak. Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontjában, Vuhanban, Hupej tartomány több mint 11 millió lakosú székvárosában az élet visszatér a normális kerékvágásba.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Nem akármire próbál rájönni a WHO a kínai kutakodás során

A szakértők a koronavírus bölcsőjeként számon tartott, azóta bezárt vizes részleget is meglátogatták a vuhani piacon, valamint értékes, influenzajárvánnyal kapcsolatos adatok tömkelegéhez is hozzáférhettek.

A jelenleg is Vuhanban tartózkodó WHO-kutatócsoport tagjai úgy nyilatkoztak a CNN-nek, hogy több havi influenzaadatot kaptak meg a kínai hatóságoktól: ezek elemzése kulcsfontosságú mozzanatokra világíthat rá a koronavírus korai terjedésével kapcsolatosan is.

A kutatók vasárnap ellátogattak a vuhani piac vizes részlegére is: itt tavaly január óta nem folyik kereskedelmi tevékenység, az üzletek fertőtlenítve, lehúzott redőnnyel állnak a Huanan piacon. Ahogyan azt borítóképünk mutatja, egyes optikai üzletek nyitva tarthatnak, de

a húsárukat kínáló pultok egy éve üresek már.

A vizes piac azért lehet kiemelt fontosságú a vizsgálatban, mert ez volt az a hely, amelynek kapcsán 2019 decemberében az akkor még titokzatos eredetűnek tartott, tüdőgyulladásos esetek összefüggésére rájöttek az orvosok. Bár ma már valószínűsítik, hogy maga a koronavírus máshonnan ered, anekdotikus alapon a Huanan piacot tekintik az új koronavírus bölcsőjének azóta is.

A felszerelések maradtak

"Habár a piacot valamelyest fertőtlenítették, még itt állnak az üzletek, bennük felszereléseikkel. Ezek alapján kialakítható valamiféle kép a piacról és arról, hogyan zajlott annak karbantartása, milyen volt az infrastruktúrája, milyen higiéniai állapotok uralkodtak ott működésekor, illetve áruk és emberek hogyan mozoghattak annak területén" - mondta a tapasztaltak kapcsán Peter Ben Embarek élelmiszerbiztonsági szakember, a kutatócsoport vezetője.

"Biztosan történt valami a piacon, de könnyen meglehet, hogy más helyeknek ugyanolyan szerepük volt, mint ennek. A piac talán csak azért került előtérbe, mert az orvosok ezen helyszín kapcsán voltak annyira okosak, hogy az elszórtan jelentkező eseteket össze tudják kötni"

- tette hozzá.

Kísértetpiacon jártak

Thea Fischer, a csoport egy másik tagja meglepően hasznosnak nevezte a bezárt piacon tett látogatást.

"Kiváló közegészségügyi szakemberekkel látogattuk meg a piacot, akik részt vettek annak idején az innen származó minták begyűjtésében is. El tudták magyarázni nekünk az olyan részleteket is, mint hogy pontosan honnan vették le a szellőztetőrendszerből származó mintákat" - mondta Fisher.

Peter Daszak ökológus-zoológus kissé kísértetiesnek tartotta a látogatás légkörét: üres falak közt sétáltak, teljesen berendezett üzletekben.

Embarek elmondása szerint a kutatócsoport következő látogatásai

a helyi járványügyi központba, illetve a virológiai intézetbe

vezetnek majd. Az intézetben Sö Cseng-livel is találkoznak, akit a denevérekben fellelhető koronavírusok szakértőjének tartanak.

Rengeteg adatot kaptak

Embarek arról is beszélt, hogy a Hupei tartományból származó influenzaadatok mellett a szomszédos tartományok adataihoz is hozzáférhetnek, ráadásul több hónapnyi halmazhoz. A részletes elemzés során olyan jeleket keresnek, amelyek esetleg megmutathatták volna a szakértőknek, hogy járvány van kibontakozóban.

A CNN korábban kínai források alapján feltárta, hogy 2019 decemberének első hetében Hszienning és Jüanan tartományokban szokatlan influenzakitörést tapasztaltak - egyelőre tisztázatlan, hogy ez köthető-e bármilyen módon a koronavírushoz.

Peter Ben Embarek a korábban kritizált kínai hatóságok hozzáállását vizsgálatukhoz transzparensnek nevezte:

mindent megnézhetnek, amit szeretnének,

tette hozzá. Fischer annyival egészítette ki ezt, hogy könnyíthetné további vizsgálataik sorát, ha kisebb kísérőcsoporttal tudnának az egyes helyszíneken látogatást tenni. Véleménye szerint sokkal nehezebb kapcsolatot kiépíteni interjúalanyaikkal rövid idő leforgása alatt, ha közben ötven fős csoport veszi őket körül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×