eur:
395.5
usd:
372.6
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Az iráni elnöki hivatal sajtóosztálya által közreadott képen Haszan Róháni iráni elnök beszél egy kabinetülésen Teheránban 2020. november 11-én.  Az iráni államfő kijelentette, hogy kész együttműködni az amerikai elnöki hivatal átvételére készülő Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel. Hozzátette, hogy Irán kész tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal, amennyiben az új kormány ismét csatlakozik a Donald Trump amerikai elnök által felmondott nukleáris megállapodáshoz, illetve eltörli az azóta elrendelt büntetőintézkedéseket.
Nyitókép: -

Iránnak gondja támadt azzal, hogyan kellene fizetnie a vakcináért

Iránnak több országban, így az Egyesült Államokban befagyasztották a bankszámláit.

Az Egyesült Államok azt követelte, hogy a koronavírus elleni védőoltás vásárlására szánt minden összeget amerikai bankokon keresztül utaljanak át - mondta szombaton Haszan Róháni iráni elnök, aki attól tartott, nehogy az amerikaiak zárolják ezt a pénzt.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az iráni atomprogramról Teherán és a nagyhatalmak között 2015-ben megkötött megállapodásból, és visszaállította szerződés értelmében feloldott súlyos gazdasági szankciókat.

Iránnak több országban, így az Egyesült Államokban befagyasztották a bankszámláit.

Elméletben az élelmiszerek és gyógyszerek mentesülnek az amerikai szankciók alól, de a valóságban az esetleges jogvitákat kerülendő a nemzetközi bankok elzárkóznak az Iránnal folytatandó ügyletektől.

"Olyan országba akarjuk küldeni a vakcinavásárlásra szánt pénzt, ahol a pénzünk van, és ezt az adott ország el is fogadta" - mondta az iráni elnök az új koronavírus elleni intézkedésekkel foglalkozó bizottság ülésén, de nem nevezte meg az országot.

Róháni azt mondta: az Amerikai Egyesült Államok Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatala (OFAC) először azt közölte, hogy "nem lesz gond" egy ilyen átutalással, majd később kijelentette, hogy a pénzt vakcinavásárlásra történő átutalás előtt egy amerikai bankba kell átutalni.

"Ki bízhat meg olyan emberekben, mint önök? Ahol csak találták, ellopták a pénzünket" - mondta Róhani az amerikai kormányzatra utalva.

Áprilisban Róháni "nagy bírósági győzelemről" számolt be, amikor sikerült Iránnak elérnie, hogy feloldják a Luxemburgban tartott, Washington kérésére zárolt 1,6 milliárd dolláros számláját.

A több mint 54 500 halálesettel és közel 1,19 millió fertőzöttel Irán a koronavírus-világjárvány által legsúlyosabban érintett ország a Közel- és a Közép-Keleten.

December elején az egészségügy-minisztérium bejelentette, hogy Irán elővásárlási szerződést kötött mintegy 16,8 millió adag oltásra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a vakcinák méltányos elosztására létrehozott COVAX program keretében.

Irán felhívást intézett önkéntesek jelentkezésére az elmúlt napokban saját vakcinája klinikai tesztjéhez, amelyet a tavasszal kezdett kifejleszteni - közölte a tárca.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×