eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Boris Johnson miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2020. szeptember 21-én. A brit kormány a nap folyamán az eddigi közepesről magas szintre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Brexitmegállapodás: már csak a bejelentés időzítése a kérdés?

Megkezdte az Európai Bizottság a brexitmegállapodás gyors elfogadási folyamatának megszervezését, hogy azt január 1-től alkalmazni lehessen, és már csak a megállapodás bejelentésének időzítése (ma vagy holnap) a kérdés – tudta meg három diplomáciai forrásból a Reuters.

Még nem lehet totálisan biztosra venni a megállapodás mai vagy holnapi összejöttét – rajzolódik ki a szerda délután négy óra körüli hírekből. Az elmúlt napok kommunikációs tendenciáihoz hasonlóan ugyanis szerda délután is az a helyzet, hogy brit oldalon inkább hűtik az alku esélyével kapcsolatos várakozásokat, míg uniós oldalon inkább táplálják azt – írja a Portfolio.

Míg a Sky értesülései szerint összejött a megállapodás, addig a BBC szerint ez még nem jelenthető ki, de afelé haladnak a dolgok.

Közben egy névtelenséget kérő uniós illetékes is azt mondta: nem lehet még biztosra venni az alku összejövetelét, de nagyon valószínű, hogy ez lesz belőle.

Feltehetően szerda este megint beszél egymással telefonon Boris Johnson brit kormányfő és Ursula von der Leyen bizottsági elnök, és ott hangozhatnak el azok a jelzések, hogy akkor mindkét fél vállalhatónak tartja-e politikailag és gazdaságilag is az alku végső tartalmát, vagy sem.

Ha igen, akkor csütörtök reggeltől megkezdődik uniós oldalon a tagállami nagyköveteken keresztül az alku előzetes jóváhagyási folyamata, ami feltehetően pár napot igénybe vesz. Ezzel párhuzamosan brit oldalon is elkezdhetik megszervezni a két ünnep közöttre a parlamenti ülést, hogy ott még ratifikálni tudják a kialkudott kereteket.

Mint arról korábban beszámoltunk, Michel Barnier EU-főtárgyaló ugyanakkor néhány órája még úgy tájékoztatta a tagországok nagyköveti tanácsát, hogy „nagyon sötéten” látja a helyzetet, az álláspontok nem közeledtek, és személy szerint még azt sem tartja kizártnak, hogy a megbeszélések a jövő évre is áthúzódnak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×