eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Ausztria: a nagy többség mondott nemet a tömeges tesztelésre

Bécsben csak mindent hetedik ember élt a lehetőséggel, a kormány azt szerette volna, ha a karácsonyt az eredmények alapján tudják tervezni.

Ausztriában a tömeges koronavírus-tesztelés ugyan még nem minden tartományban zárult le, de összességében elmondható, hogy a vártnál jóval kevesebben vettek részt rajta - derül ki az osztrák sajtóban vasárnap megjelent hivatalos adatokból és véleményekből.

A két nyugati tartományban, Tirolban és Vorarlbergben a múlt hétvégén még 30 százalék körüli volt a részvétel. Salzburgban már kevesebben, a lakosság mintegy 27,7 százaléka ment el az önkéntes szűrésre.

A kétmillió lakosú Bécsben, annak ellenére, hogy nem egy hétvégére korlátozódott, hanem december 4-étől 13-áig tartott a tömeges tesztelés, összesen 234 889-en mentek el, ami csupán 13,5 százaléka a lakosságnak. A környező tartományokban sem mutat sokkal jobb képet a részvétel: Karintiában 16,7 százalék, Stájerországban 20,7 százalék, Felső-Ausztriában 23 százalék volt a részvétel. Ennél jobb eredmény egyedül Alsó-Ausztriában született, ahol a lakosság 35,73 százaléka ment el a meghirdetett szűrésre. Burgenlandban keddig tart a tesztelés, így onnan még nincsenek végleges adatok.

Ami a fertőzöttségi szintet illeti, a tartományokban közel hasonló eredmények születtek:

0,14 és 0,53 százalék közötti pozitív esetet találtak.

A főváros eredményei még nem állnak rendelkezésre.

Mivel országszerte jellemzően alacsony volt a részvétel, Tirol után Felső-Ausztriában is bejelentette a tartományi főnök, hogy karácsonyig meghosszabbítják az ingyenes tesztelést, remélve, hogy minél többen mennek el. "Ezzel kívánunk hozzájárulni a békés ünnepekhez" - hangsúlyozta Thomas Stelzer.

Sajtóértesülések szerint a kormányzat is valamiféle ösztönző rendszeren dolgozik, hogy a Sebastian Kurz kancellár által január elejére bejelentett tömeges tesztelés második körére az elsőnél többen menjenek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2641 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta közel 320 ezer esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe vasárnap 58-an haltak bele, a halottak száma így már megközelíti a 4500-at.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×