INFORÁDIÓ 
2021. január 25. hétfő
Pál

hitelfelvétel

munkahelyvédelem

eu

magyarország

covid-19

200 millió eurós EU-hitel érkezik a munkahelyek védelmére

200 millió eurós EU-hitel érkezik a munkahelyek védelmére

Infostart

Mintegy 70 milliárd forintnyi 15 éves európai uniós hitelhez jut kedden Magyarország, aminek nagy részét a járvány következtében veszélyeztetett munkahelyek védelmére fordíthat – értesült a brüsszeli Bruxinfo.

A 200 millió eurós EU-hitel az első része lesz annak a valamivel több mint félmilliárd eurós keretnek, amelynek folyósításáról a közelmúltban született megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között. A magyar fél egyébként eredetileg – még augusztusban – egymilliárd eurós hitelre jelentett be igényt.

A leendő teljes hitelkeret mintegy felét egészségüggyel kapcsolatos kiadásokra lehet majd fordítani, míg a maradék részből több mint 110 millió euró (mintegy 38 milliárd forint) a február eleje óta a munkahelyvédelmi programok keretében tett kormányzati intézkedések utólagos finanszírozását szolgálhatja.

Az Európai Bizottság a járvány okozta gazdasági kártételek enyhítésére az úgynevezett „SURE-program” keretében bocsát ki a pénzpiacon kötvényeket. Ezek bevételeit

olyan részmunkaidős vagy rövid távú munkahelyvédelmi intézkedések finanszírozására szánják, amelyekkel megelőzhetők a tömeges elbocsátások.

A brüsszeli testület múlt kedden 8,5 milliárd euró értékben bocsájtott ki – sorrendben most harmadszor – SURE-kötvényt, ebből jut 200 millió Magyarországnak is. Emlékezetes, hogy a kötvényprogram elindítása a járvány okozta tavaszi gazdasági leállásokra válaszul merült fel, és bevezetését hosszú vita előzte meg, mivel a közösségi szintű finanszírozás korábban nem támaszkodott hitelfelvételre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018