INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

koronavírus

járvány

bécs

teszt

Bécsben megnyílt az eddigi legnagyobb tesztutca

Bécsben megnyílt az eddigi legnagyobb "tesztutca"

Infostart / MTI

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter pedig szorgalmazta, hogy minél többen töltsék le a Stop Corona App nevű mobiltelefonos alkalmazást.

Bécsben megnyílt hétfőn a koronavírus-tesztelésre kialakított eddigi legnagyobb, a sajtó által csak "tesztutcaként" emlegetett létesítmény. A bécsi Ausztria Center mélygarázsában, illetve felszíni parkolójában átadott hely a harmadik ilyen az osztrák fővárosban. Ide elsősorban az ápolási intézményekben és az idősotthonokban dolgozókat, valamint a betegek, illetve bentlakók hozzátartozóit várják koronavírus-gyorstesztre, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák a behurcolás veszélyét. Ezen túlmenően

olyanok is jelentkezhetnek tesztelésre, akik tüneteket vélnek felfedezni magukon, és úgy érzik megfertőződhettek. Ez utóbbiak azonban csak autóval érkezhetnek, és a szűrés során sem szállhatnak ki autójukból.

Az előkészületek során rendkívüli elővigyázatossággal alakították ki a szűrőboxokat, és arra is ügyeltek, hogy azoknál, akiknek a gyorsteszt eredménye pozitív lesz, elkülönítve, a helyszínen felállított laborban a szükséges PCR-tesztet is elvégezzék.

Egyelőre három gyalogos és négy autós mintavételi helyszín áll rendelkezése, ezek igény esetén bővíthetők - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája. A gyorstesztes lehetőséget regisztráció után lehet igénybe venni, egy ember szükség szerint többször is teszteltetheti magát. Negatív teszt esetén a páciens erről írásbeli igazolást kap, mely 24 óráig érvényes. Ha az eredmény pozitív, a személyzet PCR-tesztet végez és még a helyszínen megkezdődik a kontaktkutatás.

PID/Christian Fürthner
PID/Christian Fürthner

Az új "tesztutca" üzembe állításával napi 15 ezerre növelhető Bécsben a tesztelési kapacitás - hangsúlyozta Michael Ludwig bécsi polgármester. Mind a mostani, mind a két korábban, az Ernst-Happel Stadionban, illetve a Dunaszigeten kialakított létesítményben előzetes online regisztráció után egész nap várják az embereket.

Mindeközben nagy erőkkel

folynak az előkészületek a bécsi tömeges tesztelésre is, amelyet december 4-e és 13-a között tartanak majd három helyszínen a hadsereg támogató közreműködésével.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pedig egy hétfői sajtótájékoztatón hívta fel újra a lakosság figyelmét a Stop Corona App minél szélesebb körű letöltésének szükségességére. Az általános és sokszor hangsúlyozott védelmi intézkedések - mint maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás -, valamint a tömeges tesztelés mellett e koronavírus-alkalmazás mobiltelefonokra való letöltése jelentős segítség elsősorban a kontaktkutatás hatékonyabbá és gyorsabbá tételében.

Az alkalmazás egyfajta digitális naplóként működik, regisztrálja a bejelentéseket, és használóját azonnal figyelmezteti, amennyiben az tudtán kívül, akár boltban, akár a tömegközlekedésen egy méteren belül igazolt koronavírus fertőzött és az alkalmazást szintén használó ember közelébe került.

A miniszter bejelentette, hogy most folyik a környező országokkal a különböző alkalmazások harmonizálása, és

december 14-étől már határokon átívelő adatokat kaphatnak az applikáció segítségével,

amely adatvédelmi szempontból is megfelel az uniós követelményeknek. "Érdemes harminc másodpercet áldozni az életünkből a letöltésre, hisz ezzel a magunk és mások biztonságérzetét fokozhatjuk, mi több, alkalomadtán életeket is menthetünk" - tette hozzá Anschober.

Az alkalmazást eddig több mint egymillióan töltötték le Ausztriában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Twitter/Arbeiter Samariterbund Österreich
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018