eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Nyitókép: Pixabay

Rúzsnak álcázott KGB-s pisztoly New Yorkban

Különböző hidegháborús kémeszközökre lehet lecsapni az online árverésen.

A szovjet titkosszolgálat, a KGB kémfelszereléseit, köztük egy rúzsnak álcázott pisztolyt és kézitáskába rejtett kamerát is eladásra kínálnak a Julien's amerikai aukciósház hidegháborús árverésén.

A New York-i KGB Kémmúzeum kollekcióját is felvonultató aukció az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kuba hidegháborúban használt ritka és fontos eszközeit bocsátja eladásra.

A szovjet titkosszolgálat emlékeit korábban a New York-i KGB Kémmúzeumban állították ki, a 2019-ben nyitott magánintézmény azonban a koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült. A kiállítási tárgyakat, amelyeket Julius Urbaitis világhírű litván történész, műgyűjtő és múzeumkurátor gyűjtött össze, első alkalommal kínálják eladásra.

A Julien's szerint

akadnak olyan tárgyak, melyek akár 12 ezer dollárt (3,7 millió forintot) is érhetnek új tulajdonosuknak: ilyen a második világháborús Enigma kódológép ritka szovjet változata, egy Fialka.

Megvehető lesz egy hotelszoba-lehallgató titkos eszköz 1964-ből, egy II. világháborús német telefonlehallgató készülék és egy drót nélküli felvevőkészülék is, de egy egykori KGB-börtönkórház acél ajtajai is szerepelnek a kínálatban.

Az aukciósház szerint a drágább tételek mellett számos tárgy van, amely csupán néhány száz dollárba kerül. "Ezek nem őrülten drága eszközök. Szórakoztató kis tárgyak, amelyek izgalmas beszélgetéseket indíthatnak el egy baráti vacsorán" – mondta Martin Nolan, a Julien's igazgatója.

Az árverésen az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti "űrverseny" relikviái is megtalálhatóak, emellett több száz megvásárolható tárgy idézi meg az 1962-es kubai rakétaválság idejét is.

Az árverés személyesen Beverly Hillsben, online az aukciósház honlapján követhető február 13-án.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×