INFORÁDIÓ
2021. június 20. vasárnap
Rafael

joe biden

donald trump

amerikai elnökválasztás

trump vs. biden

usa

Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (b) és demokrata párti kihívója, Joe Biden az ohiói Cleveland város Case Western Reserve egyetemén rendezett első elnökjelölti vitában 2020. szeptember 29-én.

Szakértő: ha Joe Biden vezet is, lehet, hogy hiába

Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a kampányhajrában a járványhelyzet mentén még előbukkanhatnak olyan szavazói tömegek, amelyek ugyanúgy csavarnak az esélyeken, mint négy éve, amikor a demokraták jelöltje, Hillary Clinton vezetett a közvélemény-kutatóknál.

Az Egyesült Államokban újabb állítólagos dokumentumok kerültek elő, amelyek alátámaszthatják, hogy a demokrata elnökjelöltnek még alelnökként volt alkalma nyomást gyakorolni az ukrán kormányzatra fia esetleges korrupciós ügyeinek eltussolása érdekében.

Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a dokumentumok - amelyek egy, állítólag a szerelőnél felejtett laptopról származnak - nem feltétlenül gyakorolnak érdemi hatást Joe Biden támogatottságára.

"Amennyiben a napvilágot látott dokumentumok valódiak, csak alátámasztják a korábban ismert információkat, hiszen Joe Biden alelnökként befolyását latba vetve személyes és családi haszonszerzés céljából működött közre a politika befolyásolásában. Az újként feltüntetett információk nem lesznek döntő jelentőségűek, csak

erősítik a korábbi narratívát, amely szerint Joe Biden ugyanannak a korrupt hatalmi elitnek a része, amely ellen Donald Trump fellépett.

A másik oldalról ugyanezt sárdobálásként fogják értékelni" - hangsúlyozta Varga Gergely.

Néhány héttel az elnökválasztás előtt szerinte Joe Biden vezet a közvélemény-kutatóknál, méghozzá 9-10 százalékponttal

"De alapvetően inkább az számít, hogy a csatatérállamokban, ahol szoros az állás, hogyan alakulnak az erőviszonyok. Ilyen állam Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, négy évvel ezelőtt is ezek az államok hoztak rendkívül szoros végeredményt, Donald Trump győzelmével."

Joe Biden számára a szakértő szerint további reményt jelent, hogy kicsivel nagyobb az előnye, mint négy évvel ezelőtt Hillary Clintonnak.

A következő hetekben a járvány, annak kezelése és az elmúlt hónapok politikai konfliktusai még előhívhatnak olyan szavazókat, akik egyelőre rejtőzködnek - figyelmeztetett Varga Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Morry Gash

Kapcsolódó hang

USA-botrány és támogatottság - Varga Gergely
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018