eur:
393.98
usd:
369.56
bux:
65477.41
2024. április 23. kedd Béla
Ludovic Orban román miniszterelnök (b) és Klaus Iohannis elnök az új, M5-ös bukaresti metróvonal avatóünnepségén a Hősök metrómegállóban 2020. szeptember 15-én. Ez a kommunizmus 1989. decemberi bukása után épített első metróvonal a román fővárosban.
Nyitókép: Ludovic Orban román miniszterelnök (b) és Klaus Iohannis elnök. MTI/EPA/Robert Ghement

Három napra az internetre költöztetik az oktatást a választások miatt Romániában

Felfüggesztik három napra az óralátogatást azokban a romániai iskolákban, amelyekben szavazókörök fognak működni a szeptember 27-i önkormányzati választásokon - döntötte el szerdán az országos járványügyi operatív törzs (CNSU).

A határozat értelmében az érintett tanintézményekben szeptember 25-étől 29-ig (a keddi napot is beleértve) szüneteltetik a tanárok és diákok jelenlétét feltételező iskolai tevékenységeket, az oktatást azonban nem függesztik fel, hanem az interneten folytatják.

Az Edupedu.ro szakportál szerint a CNSU határozatát az oktatási tárca vezetője miniszteri rendeletben is megerősítette.

A CNSU utolsó pillanatban kiadott egységesítő határozatával felülbírálta a bukaresti járványügyi törzs múlt heti döntését, amelynek értelmében már csütörtöktől bezárták volna a fővárosi iskolákat.

Az óralátogatás szüneteltetését a hatóságok a járvánnyal indokolták, mert a voksolás előtt és után is fertőtleníteni akarják a választások alakalmával igénybe vett termeket.

Romániában csaknem 19 ezer szavazókört jelöltek ki a vasárnapi önkormányzati választások lebonyolítására, ezek túlnyomó többségét az iskolákban szervezik meg.

A koronavírus-járvány miatt eddig is online zajlott az oktatás azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben a fertőzési ráta meghaladta a lakosság egy ezrelékét. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint ezen a héten 12 945 iskolában hagyományos óralátogatással, 305 iskolában kizárólag online, 4406 iskolában pedig vegyes rendszerben folytatódott az oktatás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×