eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Rendőrök ellenőrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. Ezen a napon reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az Európai Uniót meglepte a magyar határzárról szóló döntés

Magyarország nem szólt előre az uniónak az újra bevezetett határzárról. Az Európai Bizottság szerint az ilyen szigorítás nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen. Varga Mónika összefoglalója.

A koronavírusjárvány erősödése miatt szeptember 1-jével ismét életbe lépett a határzár, Magyarország területére csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett lehet belépnie külföldieknek, a hazatérő magyarokra pedig karantén vár. Ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be pénteken, a részletek vasárnap este jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A magyar kormány azonban nem tájékoztatta előre az Európai Uniót a határzárról. Adalbert Jahnz, az Európai bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője azt mondta: múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, de nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon. Még vizsgálják a magyar bejelentés részleteit – hangzott el a bizottság sajtótájékoztatóján.

A Euronews szerint végül az értesítés hétfőn délután érkezett meg Brüsszelbe. Az EB szerint azonban határzár nem hatékony módszer a vírus elleni küzdelemben – hangsúlyozta a Vivian Loonela, a szervezet koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivője.

A szabad mozgást korlátozó általános intézkedéseket olyan célzott intézkedésekkel kell felváltani, amik korlátozott időre és földrajzi kiterjedésre vonatkoznak. Például egy meghatározott régióból korlátozzák csak a beutazást – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy minden tagállam nemzeti hatáskörébe tartozik, hogy kik léphetnek be a területére, de kötelesek tájékoztatni egymást az intézkedésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×