eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrök ellenőrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. Ezen a napon reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Brüsszel rossz szemmel nézi a magyar határzárat

Ha diszkriminálja az uniós állampolgárokat a kormány rendelete, azt azonnal vissza kell vonni, üzente az Európai Bizottság.

Levélben szólította fel az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a határkorlátozásokat, ha azok diszkriminálják az uniós állampolgárokat.

Didier Reynerds, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos Twitter-oldalán azt írta: Ylva Johansson belügyi biztossal közösen levelet írtak a magyar kormánynak, melyben felhívják a figyelmet a schengeni terület integritásának fontosságára és arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy szabad bevezetni, hogy azok nem diszkriminálják az Európai Unió polgárait és lakóit.

„Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett élveknek, azonnal vissza kell vonni” – írta Reynerds, aki szerint hamarosan magyar minisztertársaikkal is beszélni fognak, hogy további információkat kérjenek tőlük.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Magyarországra szeptember elsejétől nem léphet be nem magyar állampolgár, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont hétfő este bejelentette, a cseh, szlovák, lengyel állampolgárok negatív teszteredménnyel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra.

A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napra kell karanténba vonulniuk, amit csak két negatív PCR-teszt válthat ki, azokat azonban Magyarországon lehet elvégezni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×