INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

autó

közlekedési szabálysértés

gyorshajtás

bírság

horvátország

olaszország

ausztria

Kiefersfelden, 2018. július 9.Ausztriába tartó gépjárművek sorakoznak a bajorországi München és az ausztriai Innsbruck közötti autópályán, a német oldalon fekvő Kiefersfelden közelében 2018. július 9-én. Ausztria éjféltől öt napra határellenőrzést vezetett be a Tirol tartományba északról és délrő belépőkkel szemben biztonsági intézkedésként az Európai Unió bel- és igazságügy-minisztereinek Innsbruckban tartandó kétnapos találkozójára hivatkozva. A felirat jelentése: határellenőrzés. (MTI/EPA/Kerstin Joensson) *** Local Caption *** malý vrtužník

Itt a lista, mire vigyázzanak most a külföldön autózó magyarok

Infostart

A magyarok legkedveltebb úti céljainak számító országok hatóságai kevésbé tolerálják a szabályszegést, mint nálunk.

Háromszor annyira hajlamosak közlekedési szabálysértést elkövetni az európai autósok külföldön, mint a saját hazájukban – derült ki a különböző európai közlekedésbiztonsági szervezetek adataiból. A gyorshajtásban a külföldi autók aránya 15 százalék körül mozog, de hasonló arányt kapunk más szabályszegések összevetése esetén is – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

2015 óta elvileg már sehol sem úszhatnák meg az autósok és a motorosok a külföldön elkövetett szabályszegések egy részét, az uniós tagállamok kiadják egymásnak a szabályszegő autó és a jármű üzemben tartójának adatait a következő esetekben:

 • gyorshajtás
 • biztonsági öv/bukósisak használatának mellőzése
 • piros lámpán áthajtás
 • ittas vagy bódult állapotban vezetés
 • tiltott sávhasználat (busz- vagy autópálya leállósáv használat)
 • vezetés közbeni mobilozás
 • jogtalan sztrádahasználat
 • tilosban parkolás.

A tapasztalatok és a számok azt mutatják, sokan kevésbé szabálykövetők külföldön, mint otthon. Pedig egy külföldi szabálysértés több tízezer forinttal is megdrágíthatja a nyaralást. Nem létezik állami nyilvántartás a külföldön közlekedési szabálysértésért megbírságolt autósokról, de a flottakezelők és a lízingcégek adatai szerint azonban a nyári idényben közel másfélszeresére nő a magyar autósok által külföldön elkövetett szabálysértések száma, és átlagosan 32 ezer forintjába kerül a szabályszegőknek, hogy a nyaralás alatt nem tartották be a közlekedési szabályokat.

Ausztriában, Horvátországban és Olaszországban bírságolják meg a leggyakrabban a magyarokat.

Ausztriában az európai összevetésben nem túl magas bírságok mellett nem tolerálják a szabályszegéseket. Gyakran telepítenek például sebességmérőket olyan útszakaszokra, olykor egymás után többet is, ahol az útfelújítás miatt vagy más okból ideiglenesen rendeltek el sebességkorlátozást. Egyes szabálysértéseknek, csakúgy, mint nálunk, fix díja van.

 • 50 euróba kerülhet a vezetés közbeni mobilozás,
 • 70 euróba a szabálytalan előzés és a tiloson áthajtás.

Tavaly óta Horvátország újabb sebességmérőket telepített a legforgalmasabb utak mentén. Emellett a korábbiakhoz képes gyakrabban ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket. A horvátok lakott területen belül 10 százalékos sebességtúllépést tolerálnak, annyit, mint Ausztriában, Lakott területen kívül azonban csak plusz tíz km/óra felett büntetnek.

A horvátok sem a lézerblokkolót, sem a sebességmérést előre jelző detektort nem tolerálják, akinek van, jobban teszi, ha utazás előtt kiszerelteti.

Horvátországban

 • 65 euró a bírság a vezetés közbeni mobilozásért,
 • 90 euró a szabálytalan előzésért,
 • 260 euróba kerül a tiloson áthajtás.

Olaszország számos útján alkalmazzák már a szakaszsebesség-mérést. Emiatt sokan csak az átlagsebességre ügyelnek. Sokan egyes szakaszokon padlóig nyomják a gázt, majd beállnak egy kávézó parkolójába. Sok kávézó él részben abból Olaszországban, hogy náluk várják ki a gyorshajtók azt az időt, amit a gyorshajtással nyertek, így kerülik el a büntetést.

Nyitókép: MTI/EPA/Kerstin Joensson
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018