INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

románia

helyhatósági választás

szenátus

Egy lépéssel közelebb az újabb választásokhoz Romániában

Infostart / MTI

Megszavazta a román szenátus kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett törvénytervezetet, amely szeptember 27-ére tűzi ki a helyhatósági választásokat.

Romániában júniusban kellett volna önkormányzati választásokat tartani, azonban a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg. Hosszas alkotmányossági viták és politikai csatározások után végül az önkormányzati tisztségviselők megbízatásának lejárta előtt néhány nappal lépett hatályba a törvény, amely november elsejéig meghosszabbítja mandátumukat.

A jogszabály a parlamentre bízta, hogy sarkalatos törvényben határozza meg a voksolás időpontját. Erről két azonos témájú törvénytervezet került a szenátus elé, amelynek baloldali többsége kedden nem a jobbközép kisebbségi kormány, hanem az RMDSZ tervezetét fogadta el.

A kormányzati törvénytervezet - a választási bizottság tagjainak javadalmazásától kezdve a részvételi adatokat valós időben összegző elektronikus rendszer működtetéséig - számos szervezési részletre kitért.

Az RMDSZ tervezete eredetileg egyetlen, a voksolás dátumát meghatározó cikkelyből állt, de ezt a szenátusi többség további tizenkét, a voksolás megszervezését részletező, a kormányzati tervezetben is szereplő előírással egészítette ki. Egyebek mellett az is belekerült, hogy a szavazólapokat a Hivatalos Közlöny nyomtatja ki, és - tekintettel a járványhelyzetre - a választási bizottságok tagjai ingyenes egészségügyi védőfelszerelésekre jogosultak.

Ludovic Orban a koronavírus-járvány miatt azóta ismét beiktatott kormányát

azért buktatta meg februárban a parlament baloldali többsége és az RMDSZ, mert csak így tudták megakadályozni az általuk ellenzett kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

Ha már nem sikerült kétfordulóssá tenni az önkormányzati választást, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) most azt javasolta, hogy - a 2018-as, érvénytelenül zárult alkotmánymódosító népszavazáshoz hasonlóan - kétnapos legyen a voksolás. Azzal érveltek, hogy a koronavírus-járvány miatt a szavazóhelyiségekben kevesebb ember lehet jelen egyszerre, és időbe telik, amíg minden voksoló után fertőtlenítik a fülkéket. Az USR javaslatát a többség elvetette.

Az önkormányzati választások kitűzéséről szóló törvénytervezet a kétkamarás bukaresti parlament képviselőházában véglegesítik.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018