eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: bud.hu

Újabb magyar vonatkozású ügyben döntött az EU bírósága

Az a nem uniós állampolgár, aki úgynevezett huzamos uniós tartózkodási kártya birtokosa és legalább egy rokona valamely uniós ország állampolgára, mentesül a schengeni övezet területére való beutazáshoz szükséges vízumkötelezettség alól - közölte az Európai Unió Bírósága.

Az ügy előzménye, hogy 2017 októberében a magyar hatóságok bírságot szabtak ki a Ryanair légitársaságra, mivel az általa üzemeltetett London-Budapest járat egyik, ukrán állampolgárságú utasa nem rendelkezett a schengeni övezetbe való beutazáshoz szükséges vízummal, noha annak meglétét már a felszállás előtt ellenőriznie kellett volna.

Az ukrán utas ugyan rendelkezett az Egyesült Királyságban kiállított, az unió területén való huzamos tartózkodásra jogosító kártyával, de a magyar hatóságok szerint ez nem volt elégséges ahhoz, hogy a schengeni övezetnek részét nem képező tagállamból beléphessen az övezetbe. A magyar hatóságok szerint az uniós irányelv az ilyen beutazást kizárólag a családi kötelékre tekintettel kiállított tartózkodási kártya birtokosa számára engedélyezi, a huzamos tartózkodásra jogosító kártyával rendelkezők számára azonban nem.

A légitársaság, valamint a jogvitában eljáró illetékes magyar bíróság azt akarta megtudni, hogy az akkor még uniós tagsággal rendelkező Egyesült Királyság által jogszerűen kiállított, huzamos tartózkodásra jogosító kártya birtokosa jogosult-e vízum nélkül beutazni a schengeni övezetbe.

Ítéletében az unió luxembourgi székhelyű bírósága azt közölte, hogy a tagállamok csak valamely uniós polgár családtagjainak adhatnak ki huzamos tartózkodási kártyát. Az ilyen kártya következésképpen önmagában alkalmas annak igazolására, hogy jogosultja uniós állampolgár családtagjának minősül. Ennek megfelelően az ilyen kártya birtokosa jogosult bármely uniós tagállam területére beutazni.

A bíróság megállapította azt is, hogy a vízumkötelezettség alóli mentesség akkor is kiterjed az uniós polgár azon családtagjaira, akik tartózkodási kártya vagy huzamos tartózkodási kártya birtokosai, ha számukra e kártyát a schengeni térség részét nem képező tagállam állította ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×