eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Észak-macedón katonák járőröznek a Görögország szomszédságában levő észak-macedóniai Gyevgyelija határkerítésénél 2019. szeptember 13-án. A balkáni migrációs útvonalat hivatalosan 2016. március 3-án lezárták, illegális bevándorlók kisebb csoportjai azonban továbbra is megkísérlik a továbbjutást Nyugat-Európa felé a görög-észak-macedón határsávon, ahol a két ország rendfenntartó szervei mellett egyéb európai országok rendőri egységei is teljesítenek szolgálatot.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Ismét emelkedik az illegális határátlépések száma a Frontex szerint

A koronavírus-világjárvány miatti áprilisi mélypont után májusban jelentősen emelkedett az Európai Unió (EU) külső határán regisztrált illegális belépések száma a közösség határ- és partvédelmi szervezetének (Frontex) még nem nyilvános adatai szerint, amelyeket a Berliner Morgenpost című német lap ismertetett vasárnapi számában.

A fő migrációs útvonalakat együttvéve 4300 engedély nélküli határátlépést jegyeztek fel májusban, ami csaknem az ötszöröse az áprilisi - márciushoz képest 85 százalékos csökkenést jelentő - 900-nak.

Idén - a január-májusi időszakban - 31 600 illegális belépést regisztráltak az EU külső határán. Ez 6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Májusban a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökország és Görögország között húzódó migrációs útvonal volt leginkább "aktív",

ott 1250 jogcím nélküli belépést jegyeztek fel a hatóságok a varsói központú uniós ügynökség összesítése szerint. Ez bő harmincszoros növekedés az áprilisi - márciushoz képest 99 százalékos csökkenést jelentő - 40-hez viszonyítva. A január-májusi időszakban 12 700 illegális belépést regisztráltak a Törökország és Görögország közötti tengeri migrációs útvonalon, ami 28 százalékos csökkenés éves összevetésben.

A Frontex oldalán elérhető migrációs térkép. Minden kör az unióba irányuló egy-egy migrációs útvonalat jelöl. (Az interaktív, körönként kattintható, teljes változatért kattintson ide vagy a képre!)

A főbb migrációs útvonalak (Frontex/ArcGIS)
A főbb migrációs útvonalak (Frontex/ArcGIS)

Májusban a Földközi-tenger középső medencéjét átívelő - Líbiából és Tunéziából Olaszországba, illetve Máltára irányuló - migrációs útvonalon ezer illegális határátlépés történt a kimutatások szerint, ez a négyszerese az áprilisi - havi összevetésben 29 százalékos csökkenést jelentő - 250-nek. Ezen az útvonalon május végéig 5500 illegális határátlépést regisztráltak, ami nagyjából háromszoros növekedés tavalyhoz képest.

Májusban a Földközi-tenger nyugati térségében átvezető - Marokkóból Spanyolországba irányuló - migrációs útvonalon 650 illegális belépést jegyeztek fel, ami több mint hatszoros növekedés az előző hónapban regisztrált - havi összevetésben 82 százalékos csökkenést jelentő - 100-hoz képest. Ezen az útvonalon a január-májusi időszakban mintegy 3700 illegális belépést regisztráltak, ez nagyjából fele a tavalyinak.

Májusban a nyugat-balkáni útvonalon hozzávetőleg 900 illegális határátlépés történt a Frontexhez eljuttatott adatok szerint, az áprilisi - márciushoz képest 82 százalékos csökkenést jelentő - 100 után. A január-májusi időszakban 6900 illegális határátlépést regisztráltak ezen az útvonalon, ami 50 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×