eur:
369.21
usd:
344.99
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Észak-macedón katonák járőröznek a Görögország szomszédságában levő észak-macedóniai Gyevgyelija határkerítésénél 2019. szeptember 13-án. A balkáni migrációs útvonalat hivatalosan 2016. március 3-án lezárták, illegális bevándorlók kisebb csoportjai azonban továbbra is megkísérlik a továbbjutást Nyugat-Európa felé a görög-észak-macedón határsávon, ahol a két ország rendfenntartó szervei mellett egyéb európai országok rendőri egységei is teljesítenek szolgálatot.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Ismét emelkedik az illegális határátlépések száma a Frontex szerint

A koronavírus-világjárvány miatti áprilisi mélypont után májusban jelentősen emelkedett az Európai Unió (EU) külső határán regisztrált illegális belépések száma a közösség határ- és partvédelmi szervezetének (Frontex) még nem nyilvános adatai szerint, amelyeket a Berliner Morgenpost című német lap ismertetett vasárnapi számában.

A fő migrációs útvonalakat együttvéve 4300 engedély nélküli határátlépést jegyeztek fel májusban, ami csaknem az ötszöröse az áprilisi - márciushoz képest 85 százalékos csökkenést jelentő - 900-nak.

Idén - a január-májusi időszakban - 31 600 illegális belépést regisztráltak az EU külső határán. Ez 6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Májusban a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökország és Görögország között húzódó migrációs útvonal volt leginkább "aktív",

ott 1250 jogcím nélküli belépést jegyeztek fel a hatóságok a varsói központú uniós ügynökség összesítése szerint. Ez bő harmincszoros növekedés az áprilisi - márciushoz képest 99 százalékos csökkenést jelentő - 40-hez viszonyítva. A január-májusi időszakban 12 700 illegális belépést regisztráltak a Törökország és Görögország közötti tengeri migrációs útvonalon, ami 28 százalékos csökkenés éves összevetésben.

A Frontex oldalán elérhető migrációs térkép. Minden kör az unióba irányuló egy-egy migrációs útvonalat jelöl. (Az interaktív, körönként kattintható, teljes változatért kattintson ide vagy a képre!)

A főbb migrációs útvonalak (Frontex/ArcGIS)
A főbb migrációs útvonalak (Frontex/ArcGIS)

Májusban a Földközi-tenger középső medencéjét átívelő - Líbiából és Tunéziából Olaszországba, illetve Máltára irányuló - migrációs útvonalon ezer illegális határátlépés történt a kimutatások szerint, ez a négyszerese az áprilisi - havi összevetésben 29 százalékos csökkenést jelentő - 250-nek. Ezen az útvonalon május végéig 5500 illegális határátlépést regisztráltak, ami nagyjából háromszoros növekedés tavalyhoz képest.

Májusban a Földközi-tenger nyugati térségében átvezető - Marokkóból Spanyolországba irányuló - migrációs útvonalon 650 illegális belépést jegyeztek fel, ami több mint hatszoros növekedés az előző hónapban regisztrált - havi összevetésben 82 százalékos csökkenést jelentő - 100-hoz képest. Ezen az útvonalon a január-májusi időszakban mintegy 3700 illegális belépést regisztráltak, ez nagyjából fele a tavalyinak.

Májusban a nyugat-balkáni útvonalon hozzávetőleg 900 illegális határátlépés történt a Frontexhez eljuttatott adatok szerint, az áprilisi - márciushoz képest 82 százalékos csökkenést jelentő - 100 után. A január-májusi időszakban 6900 illegális határátlépést regisztráltak ezen az útvonalon, ami 50 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×