eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Változtatott Németország, szabadabb mozgást engednek az utazás világbajnokainak

A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését - jelentette be Heiko Maas külügyminiszter.

Az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel. Az EU-s tagállamok mellett a schengeni övezet EU-n kívüli országai, és az Egyesült Királyság esetében is ezt a megoldást alkalmazzák.

A figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését. Azonban az országonkénti javaslatok is tartalmazhatnak figyelmeztetést, így például az Egyesült Királyságba utazástól továbbra is nyomatékosan eltanácsolják a németeket, mert ott két hétre karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép az ország területére - mondta a német külügyminiszter.

Spanyolországban egyelőre beutazási tilalom van, várhatóan június 21-ig, és Norvégiába sem engednek be még külföldieket. Amint változnak a szabályok, a német kormány is tájékoztatóval, javaslatokkal váltja fel a figyelmeztetést.

  • Június 15-től a járványhelyzettől függően változhat az egyes országok besorolása.
  • Az utazástól eltanácsoló figyelmeztetést akkor adnak ki ismét, ha az adott országban meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Heiko Maas hangsúlyozta, hogy amint az általános figyelmeztetés sem volt "utazási tilalom", úgy a tájékoztatók és javaslatok sora sem jelent "meghívást utazásra". Az embereknek önállóan, felelősen kell dönteniük, és tudniuk kell, hogy

a kormány nem indít ismét olyan nagyszabású hazaszállítási műveletet, mint a járvány elején, kora tavasszal, amikor külföldön rekedt németek tömegeit juttatták vissza hazájukba.

Elmondta, hogy az úgynevezett harmadik országokról - az EU, a schengeni övezet és az Egyesült Királyság területén kívüli térségek államairól - szóló figyelmeztetést egyelőre nem vonják vissza, ebben az ügyben bevárják az Európai Bizottság javaslatait.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt. A hazaszállítási műveletben 240 ezer embert mentettek ki.

A járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon

Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×