eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkot viselő nő halad el az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben 2020. április 14-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Belgiumban április 19-től kijárási korlátozásokat vezetnek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Hollandiában és Luxemburgban lassított, Belgiumban tombol a járvány

Németország közben május 4-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat.

Belgiumban 24 óra leforgása alatt a nyilvántartott fertőzöttek száma 2454-gyel 33 573-ra növekedett. A helyi hatóságok 283 új halálesetet rögzítettek, az áldozatok túlnyomó része (76 százaléka) a flamand régióban élt, amely a járvány kitörése óta a fertőzések melegágya. A legfrissebb kimutatások szerint a járványban elhalálozottak száma 4400.

A Le Soir című, francia nyelvű napilap arról számol be, hogy az elhunytak száma valójában több, mert adminisztrációs jellegű problémák miatt a vallon tartomány idősotthonaiban meghaltak pontos adatait még nem sikerült rögzíteniük az illetékes hatóságoknak. A belga kormány a nap folyamán dönt a járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbításáról.

Hollandiában a nemzeti közegészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint lassulóban van a vírus terjedése, továbbá a kórházba beutalt koronavírussal fertőzöttek száma és a járványban elhalálozottak aránya is csökken. Az országban eddig 135 ezer tesztet végeztek el, és szerdai adatok szerint 27 419 fertőzöttet tartanak számon, ennek 28 százaléka egészségügyi dolgozó.

Az NL Times holland internetes hírportál információi szerint a hatóságok változtatnak adatgyűjtési módszereiken. Eddig a hivatalos statisztikák kizárólag azokat tartották számon, akiknél a koronavírus-teszt pozitívnak bizonyult, mostantól azonban azok is bele fognak tartozni a naponta közzétett kimutatásokba, akik a háziorvos szerint a betegség heveny tüneteit mutatják.

A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában megközelíti a háromezret.

Luxemburgban, ellentétben a keddi adatokkal, nem 69, hanem 67 járványban elhunytat tartanak számon. A helyi sajtó szerint adminisztrációs hiba történt az adatok feldolgozásánál. A legfrissebb statisztikák az új esetek számának mérsékelt növekedését és a kórházi ápolások számának csökkenését mutatják. Keddről szerdára 161 ember került kórházba a koronavírus miatt, 50-nel kevesebb, mint a hét elején. Az intenzív ellátásban részesülők száma 39-ről 31-re csökkent, ami a sajtó szerint pozitív előrelépés az előző napokhoz képest. A kicsiny országban a járvány kezdete óta 3307 ember fertőződött meg.

Németország továbbra is csak a járvány legelején tart

Németország Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös határszakaszán továbbra is fenntartják az állandó ellenőrzést, és változatlanul megerősített ellenőrzés alá veszik az Olaszországból és Spanyolországból légi úton érkezőket - jelentette be a szövetségi belügyminisztérium szóvivője.

A szigorítások az új típusú koronavírus terjedésének akadályozását, és a fertőzési láncolatok megszakítását szolgálják. A március közepén bevezetett szabályok szerint az érintett országokból csak halaszthatatlan ügy miatt léphetnek be külföldiek az országba.

A legtöbb tartományban a napokban bevezettek egy további szigorítást is, a szövetségi kormány ajánlásának megfelelően a helyi járványügyi előírásokat kiegészítették azzal a szabállyal, hogy 72 óránál hosszabb külföldi tartózkodás után mindenkinek - hazatérő német állampolgárnak és az országba belépő külföldieknek is - 14 napra karanténba kell vonulnia.

A szövetségi kormány szóvivőinek szerdai tájékoztatóján hangsúlyozták, hogy eredményesek a járvány megfékezésére tett erőfeszítések, de nem lehet előre megmondani, hogy milyen megállapodásra vezet Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerda délután elkezdődött tanácskozása, amelyen arról egyeztetnek, hogy miként folytassák a küzdelmet április 19., a kijárási korlátozások és egyéb járványlassító intézkedések hatályának lejárta után.

Steffen Seibert, a kancellár és a szövetségi kormány vezető szóvivője aláhúzta, hogy az igazolt fertőzöttek több mint 50 százaléka már gyógyult, vagyis szervezetében már nem lehet kimutatni a koronavírust. Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Hanno Kautz hozzátette: további

nagy eredmény, hogy csökkent az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték), amely azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust.

Ez az érték az utóbbi napokban számított 1,2 után a 0,8-1,2 közötti sávba süllyedt, vagyis egy fertőzött már csak nagyjából egy további embernek adja át a vírust. Azonban Németország továbbra is csak a járvány legelején tart, ezt mutatja, hogy a szakértői becslések alapján a regisztrált és a nem regisztrált eseteket együttvéve a lakosság mindössze 1-1,5 százaléka esett át a fertőzésen - hangsúlyozta a szóvivő.

Sajtóértesülések szerint a szövetségi kormány a várhatóan estig tartó tárgyaláson azt javasolja a tartományoknak, hogy a legtöbb rendszabályt hosszabbítsák meg május 3-ig, és április 20-tól csak néhány területen lazítsanak, így engedélyezzék a 400 négyzetméteresnél kisebb üzletek működését, és nyissák meg a múzeumokat, állatkerteket, botanikus kerteket.

A Robert Koch országos járványügyi intézet kimutatása alapján az új típusú koronavírust szerda délelőttig 127 584 embernél mutatták ki, ami 2486 esettel, 1,98 százalékkal több az egy nappal korábbinál. A gyógyultak száma jóval nagyobb számban és mértékben, 4400 esettel, 6,45 százalékkal 72 600-re emelkedett. Az igazolt fertőzöttek közülük 3254 ember halt meg a vírus okozta betegségben (Covid-19), ez 285 esettel több az egy nappal korábbinál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×