INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

koronavírus

németország

angela merkel

Üresek a szappant és folyékony fertőtlenítőszert kínáló polcok az új koronavírus-járvány miatt egy berlini áruházban 2020. március 5-én. Németországban a koronavírussal fertőzöttek száma 349 főre nőtt.

Angela Merkel: időt kell nyerni, mert az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet

Infostart / MTI

Németország még csak a járvány kezdeténél tart, az esetszám és az áldozatok száma emelkedik.

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus "megérkezett" Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. A tudomány jelenlegi állása szerint az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi.

Ezért a legfőbb feladat a járvány lelassítása. "Időt kell nyernünk" - mondta Angela Merkel. Ennek érdekében "mindent meg fogunk tenni, amit csak szükséges", méghozzá nemzeti keretek között és az európai uniós együttműködés keretében is - húzta alá a német kancellár, hozzátéve, hogy Németország szolidáris a járványt leginkább megszenvedő Olaszországgal. Ismertette, hogy rövidesen tárgyal Guiseppe Conte olasz kormányfővel a lehetséges segítségről, és a német és az olasz egészségügyi miniszter is egyeztet egymással.

A járvány gazdasági hatásairól kiemelte, hogy a helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-2009-es pénzügyi világválsággal, mert míg akkor eléggé pontosan körül lehetett határolni a gondokat, most nagyon sok az ismeretlen tényező.

Nem tudni például, hogy miként reagál a vírus az időjárás változására.

Az viszont biztos, hogy higgadtan és határozottan kell cselekedni. Fenn kell tartani az állami intézmények működését, és törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebb kárt szenvedjék el a gazdasági szereplők - fejtette ki Angela Merkel, hozzátéve, hogy a kormány a gazdasági érdekképviseletekkel folytatandó egyeztetések után napokon belül további intézkedéseket hoz majd a vállalkozások likviditási, fizetőképességi gondjait áthidaló támogatásokról.

Jelezte, hogy egy időre felfüggeszthetik a 2015-ben elért és azóta fenntartott államháztartási egyensúly megőrzésére törekvő költségvetési politikát.

Mint mondta, "különleges helyzetről van szó, ezért nem fogjuk minden nap azt vizsgálni, hogy mit jelentenek lépéseink a deficit szempontjából".

Aláhúzta, hogy a járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával.

A járvány közös társadalmi kihívás, "szolidaritásunk, belátó képességünk és egymás iránti szeretetünk próbatétele" - mondta Angela Merkel, hozzátéve: "azt kívánom, hogy kiálljuk ezt a próbát".

Arról is szólt, hogy a járvány a mindennapi élet sok területén változásokkal jár. Kerülni kell például a kézfogás gesztusát egymás üdvözlésekor. Helyette "nézzünk inkább egy kicsit hosszabban a másik szemébe, és mosolyogjunk" - mondta a német kancellár.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte, hogy Németország a járvány kezdeténél tart, a fertőzések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is emelkedik majd a következő időszakban. Mint mondta, minél inkább sikerül lassítani a járványt, annál valószínűbb, hogy sikerül kifejleszteni oltást és gyógymódokat még azelőtt, hogy mindenki megfertőződik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018