eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Egészségügyi maszkot viselő járókelő a telefonját használja Milánóban 2020. február 24-én. Az osztrák hatóságok az előző nap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi  járatok egyikén az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg két utasnál. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó vírussal fertőzöttek száma, és hatan veszítették életüket. A halálos áldozatok mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak.
Nyitókép: MTI/AP/Claudio Furlan

Koronavírus - Sokkoló számok Olaszországból és Németországból

Egyetlen nap alatt csaknem százhetvennel 631-re emelkedett a fertőzés halálos áldozatainak száma, a diagnosztizált fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint ezerrel 10 149-re nőtt. Németország összes tartományát elérte a járvány, egyre több helyen törlik a tömegrendezvényeket.

A friss bejelentés szerint a halottak száma az előző napi 463-hoz képest 36 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig az ugyanekkor feljegyzett 9172-höz képest 10,7 százalékkal nőtt. Ez a legnagyobb mértékű emelkedés a betegség február 21-i olaszországi észlelése óta.

Az eddigi fertőzöttek közül 1004-en már teljesen meggyógyultak, 877-en intenzív kezelésben részesülnek.

A járvány továbbra is az északi országrészre koncentrálódik: Lombardia tartományban 5791, Emilia-Romagnában 1533, Venetóban 856 esetet regisztráltak. Az AFP hírügynökség összesítése szerint ezzel átlépte az ezret (1115) a Kínán kívüli halálesetek száma.

Németország összes tartományában megjelent a vírus

A járvány utolsóként Szász-Anhaltot érte el, ahol 5 fertőzést regisztráltak a keddi hivatalos adatok szerint. Ugyancsak kedden a 16 tartomány közül 7-ben döntöttek az 1000-nél több embert megmozgató rendezvények törléséről, érvényesítve a szövetségi kormány startégiáját, amelynek célja az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességének fenntartása érdekében a járvány lassítása.

Kedd délután országszerte 1333 fertőzést tartottak számon, ami csaknem 200 esettel meghaladja az egy nappal korábbi 1139-et.

Németország ezzel a legtöbb fertőzést regisztráló európai országok között van.

Az első Olaszország, ahol 10 ezernél is több fertőzést mutattak ki, utána Franciaország és Spanyolország áll egyaránt 1600 feletti esetszámmal, majd Németország következik a sorban.

Azonban az adatok összehasonlításából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni - emelik ki a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) szakértői, akik a járvány felerősödése, február 25. óta naponta tartanak sajtótájékoztatót. Hangsúlyozzák, hogy egy sor tényező befolyásolhatja az adatokat. Németországban például az, hogy európai összevetésben korán megkezdték és igen széles körben végzik a lakosság szűrését.

Az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (Kassenärztliche Bundesvereinigung - KBV) keddi adatai szerint csak a szervezethez tartozó rendelőkben - vagyis a kórházakat, klinikákat nem számolva - és egyedül a múlt héten 35 ezer korornavírus-teszthez vettek mintát. Az érdekképviselet kiemelte, hogy csak indokolt esetben, a vírus által okozott betegségre (Covid-19) utaló tünetekkel vagy bizonyítottan fertőzött emberekkel érintkezés után érdemes felkeresni a rendelőket. Közleményük szerint a németországi laboratóriumok kapacitása napi 12 ezer teszt elvégzésére elegendő.

Lothar Wieler, az RKI vezetője keddi tájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy Németország még csak a járvány kezdeténél tart, a fertőzések és a súlyos esetek száma tovább emelkedik, és az eddigi 2 után további halálos áldozatokat is szed majd a Covid-19. Ezért minden lehetséges óvintézkedést be kell tartani, és a kórházakban, klinikákon életbe kell léptetni a járványügyi vészhelyzeti terveket.

Az óvintézkedések közé tartozik a nélkülözhető tömegrendezvények lemondása vagy elhalasztása - tette hozzá, megismételve Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter vasárnap óta nyomatékosan hangoztatott ajánlását, miszerint a járványügyi védekezésért felelős helyi és tartományi hatóságoknak határozniuk kellene arról, hogy további intézkedésig nem szabad ezernél több embert megmozgató rendezvényt tartani.

Kedden hét tartomány fogadta meg az ajánlást,

  • Bajorország,
  • Bréma,
  • Észak-Rajna-Vesztfália,
  • Hessen,
  • Schleswig-Holstein,
  • Rajna-vidék-Pflaz,
  • Türingia

vezetése is töröltette a tömegrendezvényeket.

A tartományi rangú Berlin kormánya pedig bejelentette, hogy az állami fenntartású kulturális intézményekben - színházakban, operákban és koncerttermekben - elmaradnak az 500 főnél nagyobb közönség előtt tartandó előadások, koncertek és egyéb rendezvények, egyelőre a tavaszi szünet végéig, április 19-ig.

Az RKI számításai szerint az új típusú koronavírus a lakosság 60-70 százalékát megfertőzheti.

A kérdés csak az, hogy milyen ütemben. A legfontosabb az ütem lassítása, hogy az ellátórendszer megbirkózzon a terheléssel. Sajtójelentések szerint erről beszélt Angela Merkel kancellár is pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának zárt ajtók mögött tartott keddi ülésén, kiemelve: nagyon is valószínű, hogy a lakosság mintegy 60 százalékát érinti majd valamilyen módon a járvány.

Aláhúzta, hogy a lehető legszigorúbb hatósági fellépés szükséges, és le kell mondani valamennyi nagyobb rendezvényt, amelyet nem feltétlenül szükséges megtartani. "Vannak rosszabb dolgok az üres lelátók előtt lejátszott labdarúgó mérkőzéseknél" - idézte a frakcióülés egy résztvevője a kormányfőt a Die Welt című lap beszámolója szerint.

Angela Merkel a járvány gazdasági hatásairól hangsúlyozta, hogy

nem "klasszikus gazdaságélénkítő csomag" szükséges, hanem a vállalatok likviditását, fizetőképességének fenntartását szolgáló áthidaló állami támogatás.

Ralph Brinkhaus frakcióvezető hozzátette, hogy az ügyben a jövő hétre egyeztetést szerveznek a kancellári hivatalba gazdasági érdekképviseletekkel. A kancellár addig is egy sor tárgyalást folytat majd a járványügyi helyzet kezeléséről. Csütörtökön a tartományi kormányfőkkel találkozik, pénteken pedig szakszervezetek és munkaadói érdekképviseletek vezetőivel egyeztet.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 113 ezret, a halálos áldozatok száma 4000 felett van. A járvány 110 országot ért el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×