eur:
389.09
usd:
362.07
bux:
68619.36
2024. május 8. szerda Mihály

Sophie Wilmes átvette Charles Micheltől a belga ügyvivői kormány vezetését

Sophie Wilmes eddigi költségvetési minisztert nevezték ki vasárnap Belgium új ügyvezető kormányfőjének, ugyanis a posztot idáig betöltő Charles Michel december 1-jén hivatalba lép az Európai Tanács elnökeként.

A frankofón liberális politikust Fülöp belga uralkodó kinevezte délután az ország ideiglenes miniszterelnökének - erősítette meg a királyi palota a Twitteren.

A tájékoztatás szerint miniszteri tisztségét párttársa, David Clarinval veszi át.

A 44 éves Sophie Wilmes az első nő az ország szövetségi kormányának élén. A parlamentnek 2014, a kormánynak 2015 óta a tagja.

Michel már korábban közölte, hogy legkésőbb november elsején lemond a posztjáról, hogy megfelelően fel tudjon készülni új feladataira az európai uniós országok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács vezetőjeként. Ő maga 2014 óta volt miniszterelnök.

Ugyan már csaknem fél év eltelt a májusi választások óta, azóta sem sikerült előrelépni a koalíciós tárgyalásokon, ráadásul az országot már tavaly december óta ügyvivői kormány irányítja, mert az addigi négypárti szövetség felbomlott.

A belga pártok a 2010-es választást követően rekordideig, 541 napon át tartó huzavona után tudtak csak megegyezni a kormányalakításról. Többek szerint elképzelhető, hogy ez a csúcs most megdőlhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

A Raiffeisen Bank International igazgatótanácsa ma úgy döntött, hogy nem folytatja a Strabag részvényeinek a megvásárlására vonatkozó tranzakciót, miután nem sikerült kellő támogatást szereznie hozzá a hatóságoktól, pedig csökkenthette volna ezzel oroszországi kitettségét. A hírre negatívan reagált a bank árfolyama, jelenleg 3,2%-os mínuszban van a bécsi tőzsdén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×