eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Szokatlan jelenség lepte meg a Horvátországban nyaraló magyarokat

Vasárnap heves zivatarok alakultak ki a horvát tengerparton is, a térségben nyaraló magyarok több víztölcsért is megörökítettek.

Az Isztriai-félsziget csücskében telepített medulini Időkép-radar körül forgott annak a mediterrán ciklonnak a középpontja, amely vasárnap nemcsak nálunk, hanem az Adriai-tenger térségében is komoly, szélviharral és felhőszakadással kísért viharokat okozott.

A portál cikkéből kiderül: a labilis, nedves légtömegek, valamint a több helyen kialakult örvényesség eredményeként a tornádókhoz hasonlatos víztölcsérek formálódtak.

A víztölcsérek keletkezésénél a tengervíz melegíti a fölötte lévő, nála hidegebb levegőt. Ilyenkor a meleg, nedves levegő felemelkedik, és ha kellő örvényesség áll rendelkezésre, kialakulhat a forgó levegőtölcsér. Az így kialakuló légoszlop ezután csatlakozik a vihart okozó légáramlathoz, ennek ereje alakítja a víztölcsért. A víztölcsérek általában gyengébbek, kevésbé pusztítóak, mint a tornádók.

A magyar felvételek Drage és Makarska térségében készültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×