eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Új politikai mozgalmat indított Ehud Barak volt miniszterelnök Izraelben

A politikától több éve visszavonult Ehud Barak azt mondta, "meg kell semmisíteni Benjámin Netanjahu rendszerét".

Új politikai mozgalom alapítását jelentette be a szeptember közepén esedékes előrehozott választásokra készülve Ehud Barak volt miniszterelnök és védelmi miniszter szerda este Izraelben - jelentette a helyi közszolgálat rádió.

A rádió egyenes adásban sugározta a politikától már több éve visszavonult Barak sajtótájékoztatóját, amelyen bemutatta új pártjának jövendő vezetőit és programot hirdetett. "Nem maradhatunk a partvonalon, meg kell semmisíteni Benjámin Netanjahu miniszterelnök rendszerét" - hangzott legfőbb követelése.

Beszédében Barak elsősorban Netanjahut ostorozta korrupciós ügyei, és az azok számára előnyösebb kimenetele érdekében előrehozott választások miatt, és önkéntes távozásra szólította fel a kormányfőt.

Ehud Barak vázolta terveit, miszerint a jövőben további politikai erőkkel kíván szövetkezni céljai érdekében, s új személyeket kíván bevonni pártjába. A rádió politikai elemzői szerint a következő hetekben pártja várhatóan összeolvad más, baloldali, és centrumban lévő erőkkel.

Az 1942 -ben egy kibucban született Barak harmincöt évig szolgált az izraeli hadseregben, ahol merészségéről és elszántságáról vált ismertté, s ő lett az egyik legtöbb kitüntetést kapott katona a hadsereg történetében.

1991-től 1995-ig vezérkari főnök volt, majd leszerelése után a szociáldemokrata Munkapárt élére állt, és az 1999-es választásokon Benjámin Netanjahut legyőzve megszerezte a miniszterelnöki széket. Kormányfőként 2000-ben véget vetett a hadsereg jelenlétének Dél-Libanonban, ahol az 1982-es első libanoni háború óta tartózkodtak izraeli katonák.

2001-ben a választásokon alulmaradt Ariel Saronnal szemben, és visszavonult a politikától, azonban 2007-ben visszatért, és egészen 2013-ig a védelmi minisztériumot vezette.

2014 óta ismét üzletemberként működik, tavaly szeptembertől egy orvosi kannabiszt gyártócég elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×