INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

szemét

kanada

fülöp-szigetek

Pusztazámor, 2019. február 6. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központja 2019. február 6-án. MTI/Sóki Tamás

Vissza a feladónak - Kemény döntést hozott a Fülöp-szigeteki elnök

Infostart / MTI

Rodrigo Duterte közölte, nem hagyja, hogy szemétlerakónak használják az országot.

A Fülöp-szigeteki elnök arra utasította kormányát, hogy egy hajózási magánvállalattal mielőbb szállíttassák vissza Kanadába azt a tetemes mennyiségű szemetet, amelyet öt éve hoztak át a délkelet-ázsiai országba

"A Fülöp-szigeteki emberek mélységesen sértve érzik magukat, mert Kanada hulladéklerakónak használja országukat" - közölte az elnöki utasítás bejelentésekor az elnök szóvivője. Hozzátette, ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, "akkor felségvizein hagyják azt". A szállítás költségeit a manilai kormány állja.

A Fülöp-szigetek egy héttel korábban azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját, amiért

Kanada nem szállíttatta el a megszabott május 15-ei határidőig azt a több mint száz konténernyi szemetet, amelytől még 2013-ban és 2014-ben szabadult meg.

A kanadai kormány azzal érvel, hogy nem támogatta a hulladék exportját, magánvállalatok intézték azt. Ottawa szerint nem az ő felelőssége elvitetni a háztartási szemetet, műanyag palackot, zacskót, újságpapírt és használt felnőttpelenkát tartalmazó, annak idején helytelenül újrafelhasználható műanyag szemétként megjelölt szállítmányt, ugyanakkor dolgozik a probléma megoldásán.

Duterte elnök már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is. A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton Kanada késlekedése ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani az észak-amerikai országba.

A két ország viszonya egy másik ügy miatt is feszült.

Duterte tavaly úgy döntött, hogy mégsem vásárol 233 millió dollár (több mint 68 milliárd forint) értékben helikoptereket Kanadától, miután Ottawa kifejezte aggodalmát, hogy a manilai kormány a lázadók elleni hadműveletekben vetheti be azokat.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018