eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ünnepelnek az emberek Kartúmban 2019. április 12-én, mert lemondott a szudáni katonai tanács elnöki tisztségéről Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf védelmi miniszter. A tanács az előző nap alakult meg, miután a hadsereg leváltotta és letartóztatta a 30 éve hatalmon lévő Omar Haszan Ahmed el-Besir elnököt.
Nyitókép: MTI/EPA

Teljes káosz: minden nap új fordulatot hoz Szudánban

Sorra mondanak le kinevezett vezetők, a védelmi miniszter például egyetlen napig volt a katonai tanács vezetője. A főváros utcáit tüntetők foglalták el, a bukott rezsim erői öldöklésbe kezdtek.

Távozott posztjáról a szudáni hírszerzés (NISS) nagyhatalmú főnöke, Szalah Gos, aki az elmúlt hónapok tüntetéseinek leverését célzó műveleteket irányította - jelentette be szombaton a hatalmat Omar al-Besír elnök elmozdítása után átvevő katonai tanács. Az átmeneti katonai tanács új vezetője, Abdel Fattah Burhani elfogadta a hírszerzés vezetőjének lemondását - közölte a testület.

A védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf pénteken - egy nap után - lemondott a katonai tanács éléről. Burhani, aki korábban a fegyveres erők főfelügyelője volt, Besír lemondása után találkozott a tüntetőkkel és meghallgatatta követeléseiket.

Gos 2009-ig tíz éven át vezette a hírszerzést, majd 2018-ban került ismét a NISS élére a tiltakozó mozgalom elleni megtorlások irányítójaként. Négy hónap alatt több ezer tüntetőt, ellenzéki vezetőt és újságírót vettek őrizetbe. Csütörtökön, röviddel Besír lemondása után a NISS bejelentette, hogy elengednek "minden politikai foglyot".

A Szudánt 30 éven át vezető 75 éves Omar al-Besír elnököt a hadsereg csütörtökön letartóztatta, és a hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. A Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) vezette tüntetők elutasítják ezt, és demonstrációik folytatását hirdették meg.

A NISS vezetőjének lemondása ellenére tüntetők ezrei vonultak szombaton is a hadsereg kartúmi főhadiszállásához.

A tiltakozók közölték: mindaddig az utcán maradnak, amíg polgári átmeneti tanács nem alakul.

A helyzet továbbra is feszült. Az SPA-hoz tartozó Szudáni Orvosok Bizottsága szombat reggel azt közölte, hogy a

Besír hatalmának megdöntése óta eltelt két napban legalább 16 embert öltek meg

"a rezsim erői és árnyékmilíciái".

Adataik szerint csütörtökön 13 ember, pénteken pedig másik három, közöttük egy katona halt meg, legalább húszan pedig megsebesültek az ország különböző részeiben tartott tiltakozó megmozdulásokon. A szervezet szerint a tüntetések fellángolása, április 6. óta legalább 38 ember, közöttük legalább hat katona vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×