INFORÁDIÓ 
2019. november 11. hétfő
Márton

ausztrália

melbourne

támadás

Melbourne, 2018. november 9. Ausztrál rendőrök Melbourne üzleti negyedében, ahol egy szomáliai férfi gépkocsijával belerohant egy bevásárlóközpont épületébe, felgyújtotta az autót, majd késsel támadt a járókelőkre 2018. november 9-én. A támadó három járókelőt megszúrt, egyikük a helyszínen belehalt sérüléseibe. A férfit a helyszínre érkező rendőrök meglőtték. MTI/EPA/AAP/James Ross

Terrorcselekményként kezelik az ausztrál hatóságok a melbourne-i támadást

Infostart / MTI

Az ausztrál rendőrség közölte, hogy terrorcselekményként kezeli azt a pénteki melbourne-i támadást, amelynek elkövetője nekivezette autóját egy bevásárlóközpontnak, majd az utcán megkéselt több embert, egyiküket halálosan. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) jelentkezett.

Az incidens a délkelet-ausztráliai nagyváros központi üzleti negyedében történt helyi idő szerint péntek délután, csúcsforgalom idején, és emiatt megbénult az élet a belvárosban.

A férfi gépkocsijával nekiment az épületnek, s az autó lángra kapott. Ezután késsel támadt a járókelőkre, és nekirontott a helyszínre érkező rendőröknek is. A rendőrök a támadóra rálőttek, és súlyosan megsebesítették. A férfit válságos állapotban szállították kórházba, ahol belehalt sebesüléseibe.

A támadó által megkéselt három járókelő egyike a helyszínen belehalt sebesüléseibe. A másik két sebesültet kórházba szállították, állapotuk nem ismert.

Graham Ashton Victoria állambeli rendőrparancsnok közölte, hogy a platós terepjárót grillezéshez használt gázpalackokkal rakták meg, és a tartályok kaptak lángra.

Egy szomáliai származású férfi az elkövető

"Nem gondoljuk azt, hogy jelenleg is veszély áll fenn, de bizonyosan terrorcselekményként kezeljük az incidenst" - mondta Asthon. A támadó kilétét nem akarta felfedni, de azt elmondta, hogy egy szomáliai származású férfiról van szó, aki ismert volt a rendőrség számára, jórészt a látókörükben lévő családtagjai miatt.

Ashton hozzátette, hogy a hét végi ünnep, az Emlékezés Napja idejére foganatosítandó biztonsági intézkedéseket az emlékhelyek és nyilvános események helyszínei körül felülvizsgálják, és feltehetően meg fogják erősíteni a rendőri jelenlétet.

A helyi sajtó videófelvételt is közölt a támadásról.

Nyitókép: MTI/EPA/AAP/James Ross
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018