eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Rio de Janeiro, 2016. február 12.Egy kóros kisfejűséggel született egy hónapos kislány, Manuelly Araujo da Cruz Rio de Janeiróban 2016. február 11-én. Az édesanya várandósságának harmadik hónapjában fertőződött meg a zikavírussal, és feltehetőleg ez idézte elő a csecsemőben a mikrokefáliát. (MTI/EPA/Antonio Lacerda)
Nyitókép: ANTONIO LACERDA

Szúnyogokat szórtak szét a zikavírus ellen Brazíliában

Milliószámra szórnak le drónokról steril moszkitókat Brazília egyes részein, hogy akadályozzák a zikavírust terjesztő moszkitók szaporodását.

A zikaláz, a dengueláz és a sárgaláz terjesztéséért felelős szúnyogfaj, az Aedes aegypti steril egyedeit laboratóriumban tenyésztették azzal a céllal, hogy szaporodásukat gátolják.

Jeremy Bouyer, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Hivatalának (IAEA) tudósa elmondta: ezzel a módszerrel radikálisan vissza lehet szorítani a szúnyogpopulációt, a következő szúnyoggeneráció populációja 99 százalékkal csökkenhet.

Hozzátette: a drónok lehetővé teszik, hogy a levegőből, nagy mennyiségben szórhassák szét a steril szúnyogokat, s ez az eljárás ráadásul olcsóbb is a korábbiaknál.

Brazíliát 2015-16-ban sújtotta komolyan a zikajárány. A zikavírus-fertőzés miatt sok ezer kisbaba született kóros kisfejűséggel és más rendellenességgel.

Korábban a steril szúnyogokat a gyakran nehezen járható utakon, teherautókkal szállították az érintett helyszínekre, ami költséges és nehézkes volt.

Az IAEA, a FAO és a nonprofit WeRobotics összefogásával márciusban 280 ezer steril moszkitót juttattak el drónokkal Brazília északkeleti vidékére. A drónokkal 20 hektárnyi területen öt perc alatt szórták szét a steril szúnyogokat.

Brazília 2017 végén és 2018 elején, a szúnyogszezon csúcsán, három hónap alatt egy millió steril moszkitó szétszórását tervezte Juazerio és Recife környékén. A WeRobotics társalapítója, Adam Klaptocz szerint ez volt az első eset, hogy ekkora mennyiségű szúnyogot tudtak sikeresen szétszórni drónokkal.

A sikeres kísérlet óta Thaiföld, Szingapúr, Montenegro és Görögország is érdeklődött az eljárás után, hogy ezen a módon csökkenthessék a káros rovarpopulációt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján évente sok millióan halnak meg a moszkitók által terjesztett betegségek miatt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×