eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Levél helyett juhval csábítanák a turistákat

Az ötlet heves tiltakozást váltott ki.

Nem tudják eldönteni a romániai idegenforgalomban tevékenykedő vállalkozók és szakemberek, hogy sírjanak-e, vagy nevessenek az ország turisztikai miniszterének legújabb ötletén. Mircea Dobrénak ugyanis feltett szándéka, hogy lecseréli a romániai turizmus jelképeként hét éve alkalmazott stilizált zöld levelet egy juhra.

Levél helyett juhval csábítanák a turistákat

A bukaresti balliberális kormány idegenforgalmi minisztere az ágazatban érdekelt vállalkozókkal és befektetőkkel a napokban folytatott informális megbeszélésen rukkolt elő tervével. A tanácskozáson elhangzottakról beszámoló Profit.ro üzleti portál tegnapi cikke szerint Dobre nyugat-európai példákra hivatkozott, miszerint a franciák jelképe a kakas, a hollandoké a tehén, a spanyoloké pedig a bika, és szerinte ezekről az állatokról a külföldiek többségének azonnal bevillan a szóban forgó nemzet.

A bukaresti tárcavezető az egyik legismertebb román népballada, a Miorita (bárányka) alapján akarja felépíteni az új idegenforgalmi országimázst. A Romániában kötelező házi olvasmánynak számító, az egész román nyelvterületen ismert ballada egyébként azt a történetet dolgozza fel, amint a havasalföldi és az erdélyi (magyar) pásztor összefog, és megöli a moldvai juhászt, akit egyik báránya hiába figyelmeztet a veszedelemre.

Az ágazat képviselői eleinte azt hitték, a miniszter csak viccel a juhos jelképpel.

– Erősen kétlem, hogy alkalmas a román turizmus víziójának megjelenítésére ez a szomorú, gyászos hangulatú népballada, amelyben egy juhász rezignáltan várja a halált – állapította meg például Nicu Radulescu, a gyógyturizmusban érdekelt munkáltatói szövetség elnöke.

A legnagyobb német utazási iroda, a TUI romániai képviseletét ellátó Dragos Anastasiu arra hívta fel a figyelmet, hogy a Miorita ballada semmit nem mond a külföldieknek, márpedig egy ország idegenforgalmi népszerűsítését szerinte nem az adott állam polgárai, hanem éppen a külföldiek szemüvegén keresztül kell felépíteni.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×