eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Vaskos meglepetés a cannes-i Arany Pálma

Vaskos meglepetés a cannes-i Arany Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A film maga kiváló, de mindenképpen meglepetés a zsűri döntése - mondta el az InfoRádiónak Kárpáti György filmkritikus.

"A film maga kiváló, de abban az értelemben mindenképpen vaskos meglepetésről beszélhetünk, hogy ezt a filmet még díjra sem sokan tippelték, nemhogy arra, hogy elhozza az Arany Pálmát" - mondta el az InfoRádiónak a zsűri döntése kapcsán Kárpáti György.

A filmkritikus hozzátette, hogy ráadásul olyan rendezőről van szó, aki nem csak hogy első alkalommal szerepel nagyjátékfilmes versenyprogramban Cannes-ban, hanem a filmjét utólag válogatták be a mezőnybe.

"Már eleve találgatásokra adott okot az is, hogy miért nem a hivatalos bejelentéskor közölték:  ez versenyfilm" - jelezte a filmkritikus.

Kárpáti György szerint a Pedro Almodovar-vezette zsűri szembement azokkal a tradíciókkal, amelyek eddig Cannes-ban jellemzőek voltak.

"Egyrészt le lettek cserélve azok a rendezők, akik évek, évtizedek óta megbízhatóan szerepelnek a cannes-i mezőnyben és egymás között mindig nyernek.  Most az Arany Pálma mellett a zsűri nagydíját is egy olyan film nyerte, amelynek rendezője első alkalommal szerepel a nagyjátékfilmes programban" - mutatott rá a filmkritikus.

Másrészt szerint érezhető volt a női filmesek helyzetbe hozása.

A The Square pedig szerinte azért egy érdekes győztes, mert megfogalmaz egy olyan társadalomkritikát, amelyben mindenki megkapja a magáért, viszont mindezt egy fekete komédiába, ha úgy tetszik, szatírába helyezi.

"A filmben egy olyan modern múzeumról van szó, ahol egyáltalán már az is kérdés, mi számít modernnek. Egy olyan installációt igyekeznek elkészíteni, ami a film címét is adja, és ami sosem készül el" - ismertette a történet lényegét a filmkritikus.

'Miközben mindenki azt várta, hogy a migrációval vagy a korrupcióval kapcsolatos filmek fognak majd diadalmaskodni, merthogy mindkettőből voltak szép számmal, gyakorlatilag ilyen szempontból egy nagyon diplomatikus és konszenzusos döntést hozott a zsűri" - értékelte Kárpáti György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×