eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Újabb helyről bírálják Trumpot

Donald Trump amerikai elnök politikája gyengíti a Nyugatot, ezért fel kell lépni ellene - jelentette ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter hétfőn Berlinben német hírportálok szerint.

A külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozó jelentések alapján a szociáldemokrata (SPD) politikus a menekültügyről nemzetközi szervezetek vezetőivel folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy

"bűntárssá" válik, aki nem lép fel Donald Trump politikájával szemben.

A világ legfejlettebb országait összefogó G7 csoport vezetőinek találkozója nem csak egy rosszul sikerült csúcsértekezlet volt, a történtek "sajnos az erőviszonyok átalakulását" és azt mutatják, hogy az Egyesült Államok az elnök tevékenysége miatt "kihull a fontos nemzetek sorából".

Így a Nyugat "kisebb", vagy "legalábbis gyengébb", mint a Donald Trump előtti időkben - mondta Sigmar Gabriel.

Az új washingtoni vezetés "rövidlátó politikája ellentétes az Európai Unió érdekeivel", mert felerősíti a menekültek Európa felé irányuló áramlatát, aki a klímavédelmi politika akadályozásával felgyorsítja a globális éghajlatváltozást, egyre több fegyvert értékesít válságövezetekben és felszítja a vallások között konfliktusokat - jelentette ki a német diplomácia vezetője.

Washington elszigetelődési politikája, az "új amerikai izolacionizmus" csak tovább súlyosbítja a gondokat és elfordulást jelent a "nyugati politikai konszenzustól" - tette hozzá Sigmar Gabriel.

Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU/CSU elnöke hétfőn ismét fenntartásait hangoztatta Donald Trump politikájával kapcsolatban. A nemzeti fenntarthatósági stratégia végrehajtását felügyelő fenntarthatósági tanács (Rat für Nachhaltige Entwicklung) berlini konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, hogy a 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény "történelmi siker", de a G7-csúcson az amerikai küldöttséggel folytatott viták világossá tették, hogy az egyezmény végrehajtásához "hosszú és rögös út" vezet.

Ezek a viták is jelzik, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire. Azonban Németország és az Egyesült Államok továbbra is szoros partneri együttműködést folytat majd - mondta a kancellár.

Angela Merkel előző nap egy beszédében hangoztatta, hogy Európának saját kezébe kell vennie sorsát, és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, "de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért".

A kancellár szóvivője hétfői berlini tájékoztatóján a beszéd értelmezésével kapcsolatban aláhúzta, hogy Angela Merkel "tapasztalt és elkötelezett transzatlantista", a német-amerikai kapcsolatok pedig a német kül- és biztonságpolitika "erős oszlopát" alkotják, és Berlin továbbra is a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok erősítésére törekszik.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×