eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Tusk és Trump nincs azonos állásponton

Nincs azonos véleményen az Európai Unió és az amerikai elnök Oroszországot illetően, az ukrajnai konfliktus ügyében azonban úgy tűnik, hogy hasonló a felek álláspontja - jelentette ki csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután megbeszélést folytatott Donald Trumppal.

Rövid nyilatkozatában Tusk arról számolt be, hogy a délelőtti brüsszeli találkozón kül- és biztonságpolitikai, valamint klímavédelmi és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Trumppal.

Mint közölte, számos témában egyetértettek, főként a terrorizmus elleni harc terén, de más kérdések nyitva maradtak, például a klíma- és a kereskedelempolitika.

"Nem állítható teljesen bizonyosan, hogy - Trump elnök és én - azonos állásponton lennénk Oroszországot illetően, habár az ukrajnai konfliktus ügyében úgy tűnik, hasonló a véleményünk" - fogalmazott Tusk.

Elmondta, az volt a legfontosabb üzenete Trump számára, hogy Európa és az Egyesült Államok együttműködése és barátsága olyan nyugati alapértékeken alapul, mint a szabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság tisztelete.

"Napjaink legfőbb kihívása, hogy ezen értékek, és ne csak az érdekek alapján konszolidáljuk a szabad világ egészét. Az első helyen az értékek és az elvek állnak, ezt kellene mondania Európának és Amerikának" - fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Tusk még szerda este azt írta a Twitteren: arról szeretné meggyőzni az amerikai elnököt, hogy "az euroatlantizmus a szabad világ együttműködését jelenti annak érdekében, hogy megakadályozzák a nyugati világrend összeomlását".

A találkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, illetve Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vett, amerikai részről pedig Rex Tillerson külügy-, James Mattis védelmi miniszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Tajani később közleményt adott ki, amelyben kiemelte: "az Európa és az Egyesült Államok közötti szövetség és barátság a közös értékeken, kulturális gyökereken, nyelven és valláson alapul". Közölte, az állampolgárok az Atlanti-óceán mindkét oldalán konkrét válaszokat követelnek a terrorizmus ellen, illetve a munkahelyteremtés érdekében, utóbbihoz pedig a piacok hatékony megnyitását biztosító kereskedelempolitikára van szükség. Hozzátette, az ülésen szóba került az észak-koreai helyzet is.

Bennfentes források szerint Donald Trump annak az aggodalmának adott hangot a tanácskozáson, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt amerikai munkahelyek kerülnek veszélybe.

Csütörtök reggelre a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái a brüsszeli amerikai nagykövetség ablakai elé egy daruról kifeszítettek egy sárga molinót azzal a felirattal, hogy "Ellenállás".

Trump az uniós vezetőkkel folytatott megbeszélés után Emmanuel Macron frissen megválasztott francia államfővel ebédel, akivel várhatóan biztonság- és védelempolitikai kérdésekről tárgyal. Ezt követően pedig részt vesz a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×