eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Trump aggódik

Trump aggódik

Rendkívül aggasztó a bizalmas információk kiszivárogtatása a sajtónak, a tetteseket felelősségre kell vonni - írta közleményében Donald Trump amerikai elnök csütörtökön, miután a brit hatóságok bejelentették, hogy leállítják a manchesteri terrortámadás vizsgálata során begyűjtött értesülések megosztását az amerikai szolgálatokkal, ugyanis ezek rendre eljutottak a sajtóhoz.

A BBC csütörtöki értesülése szerint az információcsere leállításáról szóló rendőrségi döntés közvetlen előzménye az volt, hogy a The New York Times című amerikai napilaphoz eljutottak az öngyilkos merénylő által használt pokolgép egyes alkotóelemeiről készített rendőrségi fotók, amelyeket a brit szolgálatok megosztottak az amerikai biztonsági szervekkel, és a lap közölte is e képeket.

Az amerikai napilap közleményben foglalt állást, miszerint

a közzétett képek nem sértőek és nem tiszteletlenek az áldozatokkal szemben,

továbbá összhangban vannak a fegyverekről és szörnyű bűncselekményekről adott tudósítások általános irányelveivel. Úgy, ahogy azt a The New York Times és más sajtóorgánumok is tették a világszerte elkövetett terrorcselekményekkel összefüggésben, "Bostontól Párizson át Bagdadig és számos más helyen is".

A lap hozzátette: küldetésének tekinti, hogy tudósítson hírekről és informálja olvasóit. "Szigorú irányelveink vannak arra, hogy milyen módon és hogyan tudósítsunk kényes hírekről. A hétfői szörnyű támadásról felelősségteljes és átfogó volt tudósításunk" - olvasható a közleményben.

Az újság szerint a terrorizmusról szóló hírekről a lap átfogóan tudósít, nem csak az áldozatokról, hanem arról is, hogy hogyan működnek a terrorista csoportok, mik a finanszírozási forrásaik, és hogyan toborozzák tagjaikat. "A merényletek jelentős kihatással vannak az életünkre, a kormányzatokra, és az emberek, közösségek és államok kölcsönhatására. Időnként a hírek tudósítása személyes kockázatot jelent riportereinknek. Azért cselekszünk így, mert ez áll küldetésünk középpontjában" - írraírta a lap. a Times.

"A kormányügynökségektől származó állítólagos kiszivárogtatások rendkívül aggasztóak" - közölte Trump.

Hozzátette, hivatalos vizsgálatot fog kezdeményezni az ügyben, az ilyen típusú információk kiszivárogtatása ugyanis komoly biztonsági fenyegetést jelent.

Kiemelte, az Egyesült Államoknak minden szövetségese közül Nagy-Britanniával a legszorosabb a kapcsolata.

Theresa May brit miniszterelnök korábban tudatta, a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján világossá fogja tenni Trump számára, hogy

a biztonsági társszervek közötti értesüléseket "titokban kell tartani".

Az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland mellett Nagy-Britannia is részese az angolszász országok közötti, Five Eyes (Öt Szem) néven ismertté vált hírszerzési szövetségnek, amelynek keretében a felek titkosszolgálati információkat osztanak meg egymással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×