eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mindent tagad a dél-koreai exelnök

Megkezdődött a hivatalából eltávolított Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök tárgyalása kedden a szöuli kerületi bíróságon.

Pakot összesen 18 vádpontban zsarolással, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel vádolják. A leváltott államfő bilincsben érkezett a bíróságra, és kék ruhát viselt, melyen az is látható volt, hogy a börtönben ő az 503-as számú fogva tartott. A volt elnök ügyvédje a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy Pak nem bűnös, s minden vádpont "a képzelet szüleménye".

Az ország első elnöknőjét, Pak Csong Hi katonai diktátor lányát azért távolította el hivatalából a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Pak Gun Hje a dél-koreai rendszerváltás óta az első államfő, akit alkotmányos vádeljárás (impeachment) útján eltávolítottak posztjáról, amivel mentelmi joga is megszűnt, és a rendőrség őrizetbe is vette. Ha elítélik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Kedden Csoj Szun Szil is megjelent a bíróságon. Ő is tagadta az ellene felhozott vádakat. A bírónak kell majd eldöntenie, hogy Pak és Csoj ügyét együtt vagy külön tárgyalja a bíróság. A bíróság hajlik erre, mert így nem kellene kétszer meghallgatni sok esetben ugyanazokat a tanúkat, de Pak ügyvédei ellenzik a két eljárás összevonását, mert szerintük elfogultságot szülhet. Pak ügyében várhatóan október közepén születik majd ítélet.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×