eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Exit poll: Macron és Le Pen juthat be a második fordulóba

Exit poll: Macron és Le Pen juthat be a második fordulóba

A függetlenként induló Emmanuel Macron vezet a szavazatok 23,7 százalékával a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában.

A második helyen Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke áll 21,7 százalékkal, így ők ketten juthatnak be a május 7-i második fordulóba az Ipsos/Sopra Steria közvélemény-kutató által közölt exit poll eredményei szerint.

A konzervatív Francois Fillon és a radikális baloldal jelöltje, Jean-Luc Mélenchon fej fej mellett áll a harmadik helyen a szavazatok 19,5 százalékával.

A Belügyminisztérium éjszaka elkezdte közölni a részeredményeket: húszmillió szavazat feldolgozása után Le Pen vezetett, 28 millió szavazat után Macron.

Az első forduló után közzétett közvélemény-kutatás szerint a választás második fordulójában a Emmanuel Macron elsöprő győzelmet arathat a radikális jobboldali Marine Le Pennel szemben: a szavazatok 62-64 százalékát szerezheti meg.

Fiatalok tüntettek

Fiatal francia tüntetők, akiket felbőszített, hogy Marine Le Pen radikális jobboldali elnökjelölt az előrejelzések szerint bejutott az elnökválasztás második fordulójába, vasárnap este Párizsban rendőrökkel dulakodtak, akik könnygázzal próbálták feloszlatni őket.

Exit poll: Macron és Le Pen juthat be a második fordulóba

A fiatalok, köztük anarchista és antifasiszta csoportok a francia főváros keleti részén található Bastille téren gyűltek össze, miután megjelentek az első becslések az első forduló eredményeiről.

A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni a mind hangosabb tömeget. Rohamrendőrök vették körbe a területet.

Nyilatkozatok

Egyértelműen új fejezet kezdődik a francia politikában - mondta az AFP francia hírügynökségnek Emmanuel Macron független, centrista jelölt, aki az előrejelzések szerint a legtöbb szavazattal jutott be a francia elnökválasztás második fordulójába. Részletek itt.

Minden francia hazafi támogatását kérte vasárnap este a franciaországi elnökválasztás első fordulója után Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke - erről itt írtunk részletesebben.

Vezető francia konzervatív politikusok és Benoit Hamon szocialista elnökjelölt vasárnap egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy a centrista Emmanuel Macront fogják támogatni az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen radikális jobboldali jelölttel szemben. 

Az újabb felmérések is ezt mutatják

A Harris és az Elabe közvélemény-kutatók szerint is a függetlenként induló, Európa-barát Emmanuel Macron vezet. A Harris 24 százalékot, az Elabe pedig 23,7 százalékot jósol a 39 éves volt gazdasági miniszter Macronnak.

E két közvélemény-kutató szerint is a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen áll a második helyen a voksok 22 százalékával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×