eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sokkban vannak a Dortmund játékosai a robbantás után

Sokkban vannak a Dortmund játékosai a robbantás után

A német rendőrség szerint a Borussia Dortmund futballcsapata volt a célpontja a kedd esti robbantásoknak a dortmundi szállodánál, ahonnan a csapat autóbusza elindult az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre a városi stadionba. Az egyik robbanásban egy motoros rendőr is megsérült - közölték hivatalosan.

Egyelőre nem tudják, hogy mi volt a merénylet indítéka, és egyelőre nem terrortámadásként, hanem "emberölési kísérletként" tekintenek rá - tették hozzá a hatóságok. A szerdára halasztott mérkőzésre a rendőrség nagy létszámú biztosítással készül.

Sandra Lücke ügyész bejelentette, hogy a megtámadott busz közelében egy levelet találtak, amelyet szövege szerint az elkövető vagy elkövetők írtak, de mint az ügyész hozzátette, a hitelességét ki kell vizsgálni. Többet nem árult el a levélről.

A robbanószerkezetekről még mindig nem lehet tudni semmit, csak azt, hogy súlyos hatásúak voltak, és valószínűleg a szálloda parkolója melletti sövényben helyezték el őket. A Bild című német lap úgy értesült, hogy házi készítésű pokolgépekről lehet szó, valamint hogy a rendőrség köröz egy külföldi rendszámú gépkocsit, de ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg.

Az egyik robbanásban megsérült játékosnak, Marc Bartrának az üvegszilánkok okozta felületi sérülések mellett eltörött az egyik csont a jobb csuklójában, és

ezt meg kellett operálni

- közölte a futballklub.

Roman Bürki, a Borussia Dortmund svájci kapusa a Blick című svájci lapnak azt mondta: Bartrával együtt a busz hátuljában ült. A robbanástól kitört hátsó ablak szilánkjai azonban őt nem sebesítették meg. "A busz éppen kifordult a parkolóból az utcára, amikor a robbanás történt" – mondta.

„A csapat sokkban van, túl kell jutnunk ezen.

Technikailag nincs akadálya annak, hogy szerdán pályára lépjünk, de hogy a játékosok le tudják-e rázni magukról mindezt, az más kérdés” - mondta Hans-Joachim Watzke, a klub ügyvezető igazgatója, aki dicsérte a hatóságok gyors lépéseit.

Légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott az egyik robbanástól egy motoros rendőr is, aki a busz előtt haladt felvezetőként - közölte a dortmundi rendőrség szerda hajnalban.

A rendőrség a környéken drónnal esetleges további pokolgépek után kutatott, és találtak egy gyanús tárgyat, de nem tudták felrobbantani, és még nem tudják, hogy mi az.

A merényletet elítélte a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) labdarúgó-szövetség is. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azt mondta: mind a Borussia Dortmund, mind az AS Monaco csapata példamutatóan reagált az incidensre, és mérkőzésük elhalasztása másnapra szintén jó döntés volt. A német kormány szóvivője mihamarabbi felépülést kívánt Bartrának, és dicsérte a Monaco szurkolóit, amiért a stadionban, ahol már várták a csapatokat, majd értesültek az esetről, együttérzésből az ellenfél nevét skandálták. Több más futballcsapat is kifejezte szolidaritását a Dortmunddal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×