eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb hír a londoni merényletről

Elhunyt a múlt havi londoni merénylet egyik sérültje, egy fiatal román nő - közölte pénteken a Scotland Yard. A 31 éves Andreea Cristea a terrortámadás ötödik halálos áldozata.

Ő az, akit a hídon elütött a merénylő és aki a Temzébe esett, ahonnan súlyos sérülésekkel mentették ki.

A londoni Westminster hídon és a parlament épületénél március 22-én elkövetett terrorcselekményben meghalt a merénylő is, akit a rendőrök a helyszínen lelőttek. Vele együtt hatan haltak meg a támadásban.

A halálos áldozatok között van egy rendőr is, a 48 éves Keith Palmer, akit a támadó, az 52 éves Khalid Masood a parlament kapujánál megkéselt. Masoodot ezután lőtte le a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag. A rendőr meggyilkolása előtt Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd zsúfolt járdáján, amelyen 250 méter hosszan végiggázolt. A Scotland Yard adatai szerint a merénylő gépkocsija elérhette az óránkénti 122 kilométeres sebességet.

A gázolásos merényletben hárman a helyszínen életüket vesztették, köztük két brit állampolgár és egy amerikai turista.

A támadó elütötte Andreea Cristeát is, aki a hídról a Temzébe esett, ahonnan súlyos sérülésekkel mentették ki. Súlyosan megsérült barátja, Andrei Burnaz is, de őt már kiengedték a kórházból.

Románia londoni nagykövete, Dan Mihalache nem sokkal a merénylet után a BBC televíziónak nyilatkozva a család engedélyével elmondta:

Andrei Burnaz a támadás napján akarta eljegyezni barátnőjét.

Masood büntetett előéletű volt, de a merénylet előtt nem tűnt fel a belbiztonsági és a terrorelhárító szolgálatok radarernyőjén, és nem folyt ellene vizsgálat terrorcselekmények előkészítésének gyanújával. Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, aki a Scotland Yard országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja, röviddel a támadás után a BBC-nek azt mondta:

fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy soha nem derül ki a terrortámadás indítéka,

és lehet, hogy ezt a titkot Khalid Masood "magával vitte a sírba".

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×