eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Fellebbezett a Trump-kormány

Fellebbezést nyújtott be a washingtoni szövetségi kormány helyi idő szerint csütörtökön San Franciscóban azon bírói döntés ellen, amely Donald Trump amerikai elnök beutazási korlátozásokat elrendelő második rendeletét is hatályon kívül helyezte.

 Derrick Watson hawaii kerületi bíró március 15-én döntött a hat muszlim többségű országot érintő beutazási korlátozások végrehajtásának felfüggesztéséről. Arra hivatkozott, hogy akik bíróságon támadják meg a rendeletet, valószínűleg sikerrel járnak majd, mert az amerikai alkotmány tiltja a vallási alapú diszkriminációt. Szerdán, szintén Hawaiin a bíróság úgy döntött, hogy kiterjeszti a felfüggesztést, a végleges bírósági döntésig megtiltja a rendelet alkalmazását.

Az elnöki rendelet végrehajtását egy marylandi bíróság is felfüggesztette. A szövetségi kormányzat ott is benyújtotta fellebbezését. Az igazságügyi tárca szerint ugyanis a Fehér Ház kiküszöbölte azokat a jogi aggályokat, amelyek miatt a korábbi, még Irakot is érintő elnöki rendeletet másodfokon is felfüggesztette az igazságszolgáltatás.

A második elnöki rendelet március 16-án lépett volna hatályba. Ez Irán, Líbia, Szudán, Szomália, Szudán és Jemen állampolgárainak tiltotta volna meg ideiglenesen a belépést az Egyesült Államokba, és 120 napra felfüggesztette volna a teljes amerikai menekültbefogadási programot. Ugyanakkor - a rendelet első változatával szemben - nem vonatkozott volna azokra, akik az érintett országok állampolgárai ugyan, de van érvényes amerikai vízuma vagy letelepedési engedélye.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×