eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Putyin szenzációs bejelentése

Az orosz doppingellenes rendszer nem működött, Oroszországnak alkalmazkodnia kell a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) követelményeihez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a 2019-es Universiadét előkészítő krasznojarszki tanácskozáson.

Putyin hangsúlyozta, hogy a Richard McLaren független fővizsgáló által jegyzett jelentés hibái ellenére is el kell fogadni a WADA követelményeit. Mint mondta, "el kell ismerni, hogy léteznek nálunk a doppingolásnak hitelesen bizonyított esetei, ami abszolút elfogadhatatlan."

"Ez azt jelenti, hogy a doppingellenőrzés eddig meglévő oroszországi rendszere nem működik, és ez a mi hibánk" - mondta.

Emlékeztetett rá, hogy a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztségviselői február végén komoly bírálatokkal illették az orosz sportolók doppinghasználatáról készült McLaren-jelentést. Megismételte korábban többször hangoztatott állítását, amely szerint Oroszországban nem létezik államilag támogatott doppingolás, és kifejezte reményét, hogy a nyomozóbizottság a végére fog járni, hogy ki a felelős a tiltott szerek használatáért.

Elmondta, hogy Oroszországban a doppingellenes ellenőrzés a sportminisztériumtól a moszkvai Lomonoszov Egyetemhez kerül át. Az erről szóló rendeletet Putyin novemberben írta alá.

  • Richard McLaren kanadai jogászprofesszor annak a független bizottságnak a vezetője, amelyet a szocsi téli játékokon történtek kivizsgálásával bízott meg a WADA, és egyebek mellett azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.
  • A jelentés első felét még a riói olimpia előtt, tavaly júliusban publikussá tette a WADA, a részleteket pedig december elején hozták nyilvánosságra.
  • A második McLaren-jelentés szerint több mint ezer orosz sportoló - nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon - érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban. A csalások többek között a 2012-es londoni nyári és a 2014-es szocsi téli olimpiához, valamint a 2013-as moszkvai atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódóan történtek.
  • Ennek nyomán a NOB decemberben bejelentette, hogy minden doppingmintát újravizsgáltat, amelyet a 2010-es vancouveri és a 2014-es szocsi téli, valamint a 2012-es londoni nyári olimpián az orosz sportolók szolgáltattak.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×