eur:
394.14
usd:
369.74
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Shakira is díjat kapott a Világgazdasági Fórumon

Hszi Csin-ping kínai elnök beszédével hivatalosan kezdetét vette a péntekig tartó davosi 47. Világgazdasági Fórum.

A fórumon először vesz részt kínai elnök. Hszi Csin-Pin védelmébe vette a globalizációt, ami nem véletlen, hiszen a világ vezető exportálója és gazdasága nagyban függ a szabadkereskedelemtől és jelentős károkat szenvedne a protekcionizmus megerősödésétől.

A kínai államfő úgy fogalmazott, hogy a sokak szemében a globalizáció "Pandora szelencéje", de úgy vélte, hogy a világ sok gondjáért nem a gazdasági globalizáció a felelős. Azt mondta, hogy a nemzetközi pénzügyi válságokat a profithajhászás okozta és nem a globalizáció.

Hszi Csin-ping leszögezte, hogy a gazdasági globalizációt nem lehet leírni, az "emberek nem nyernek azon, ha a tőke, a termékek áramlását kordába szorítják". Óvott a protekcionista kereskedelempolitika visszatérésétől, szerinte a kereskedelmi háborúknak nem lenne győztese. Hangsúlyozta, hogy Kína nem értékeli le nemzeti valutáját és nem indít kereskedelmi háborút.

Délelőtt egy panelülésen Anthony Scaramucci, Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyik vezető tanácsadója a dollárerősödés kockázataira figyelmeztetett. Ugyancsak ezen az ülésen egy másik szakértő azt mondta, hogy a dollár drágulása a gazdasági kilátásokra a "legnagyobb kihívás" a következő egy évben. Tartani kell attól, hogy ha tovább erősödik a dollár, az nyomást gyakorol a dollárban eladósodott feltörekvő országokra.

Shakira kolumbiai énekesnő, Anne-Sophie Mutter német hegedűművész és Forest Whitaker amerikai színész kapta egy jobb világért végzett munkájáért a davosi fórum Crystal Award elnevezésű díját.

Mutter a fiatal művészek támogatásáért kapta az elismerést. Alapítványa - az Anne-Sophie Mutter Alapítvány - többek között ösztöndíjakkal támogatja a zenészeket. Az 53 éves művészt 13 éves korában fedezte fel Herbert von Karajan. Shakirát az oktatás és a kora gyermekkori fejlesztés támogatásáért díjazták. Az énekesnő az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete.

Az Oscar-díjas Forest Whitakert a békéért tett erőfeszítéséért jutalmazta a WEF. Az amerikai színész Whitaker Peace & Development nevű szervezetével fiatal amerikai, mexikói, ugandai és dél-szudáni fiatalok képzését és fejlesztését segíti, hogy békeközvetítővé és a pozitív változás elősegítőivé váljanak hazájukban.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×