eur:
395.45
usd:
372.39
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Trudeau nélkül folytatódnak a szabadkereskedelmi tárgyalások

A belga kormánynak nem sikerült szerda estig egyetértésre jutnia Vallónia tartománnyal az Európai Unió és Kanada között megkötendő szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA), de nem látják reménytelennek a helyzetet, csütörtökre halasztották a folytatást, viszont miután kétségessé vált, hogy ezen a napon a felek alá tudják írni a dokumentumot, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe.

Pedig az Európai Unió vezetői szerdán napközben még reménykedtek abban, hogy csütörtökön alá lehet írni az egyezményt, bár hozzátették, hogy jobb később, mint soha.

A belga politikusok tárgyalásuk folytatását csütörtök délelőtt 10 órára tűzték ki, és Didier Reynders külügyminiszter lehetségesnek mondta, hogy egy órával később meglesz a közös belga álláspont, és az EU nagykövetei azonnal áttekinthetik azt. Ha áldásukat adják rá, akkor is a módosított megállapodástervezetet még vissza kell vinni a vallon parlamentbe és más belga kormányhivatalokba. Ezért mondta szerdán Paul Magnette vallon kormányfő: "Sajnáljuk, de lehetetlen lesz holnap megtartani az EU-Kanada csúcstalálkozót, bár semmiről nem lehet kijelenteni, hogy lehetetlen."

Ezek után jelentette be a kanadai kormányfő, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe. "A kanadai küldöttség nem repül ma este Európába, de Kanada továbbra is kész aláírni ezt a fontos megállapodást, amikor Európa is kész lesz rá" - mondta Alex Lawrence, Chrystia Freeland kanadai kereskedelmi miniszter szóvivője.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×