INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Trudeau nélkül folytatódnak a szabadkereskedelmi tárgyalások

InfoRádió / MTI
A belga kormánynak nem sikerült szerda estig egyetértésre jutnia Vallónia tartománnyal az Európai Unió és Kanada között megkötendő szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA), de nem látják reménytelennek a helyzetet, csütörtökre halasztották a folytatást, viszont miután kétségessé vált, hogy ezen a napon a felek alá tudják írni a dokumentumot, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe.

Pedig az Európai Unió vezetői szerdán napközben még reménykedtek abban, hogy csütörtökön alá lehet írni az egyezményt, bár hozzátették, hogy jobb később, mint soha.

A belga politikusok tárgyalásuk folytatását csütörtök délelőtt 10 órára tűzték ki, és Didier Reynders külügyminiszter lehetségesnek mondta, hogy egy órával később meglesz a közös belga álláspont, és az EU nagykövetei azonnal áttekinthetik azt. Ha áldásukat adják rá, akkor is a módosított megállapodástervezetet még vissza kell vinni a vallon parlamentbe és más belga kormányhivatalokba. Ezért mondta szerdán Paul Magnette vallon kormányfő: "Sajnáljuk, de lehetetlen lesz holnap megtartani az EU-Kanada csúcstalálkozót, bár semmiről nem lehet kijelenteni, hogy lehetetlen."

Ezek után jelentette be a kanadai kormányfő, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe. "A kanadai küldöttség nem repül ma este Európába, de Kanada továbbra is kész aláírni ezt a fontos megállapodást, amikor Európa is kész lesz rá" - mondta Alex Lawrence, Chrystia Freeland kanadai kereskedelmi miniszter szóvivője.

A címlapról ajánljuk