INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

kvótanépszavazás

lapvélemény

brit

orbán viktor

Orbán Viktor sikere és/vagy kudarca - Brit lapvélemények a népszavazásról

InfoRádió

A brit baloldali lapok az érvénytelenséget, a jobboldali sajtó a "nem" szavazatok nagy többségét hangsúlyozzák a magyar népszavazás értékelésekor.

A brit baloldali napilap, a The Guardian megfogalmazásában Orbán Viktor miniszterelnök nem tudta szavazásra bírni a jogosultak megkívánt ötven százalékát, tehát a népszavazás érvénytelen lett. Az eredmény - írja a The Guardian - megkönnyebbülést jelent Angela Merkel kancellár és a brüsszeli uniós vezetők számára.

A népszavazás nemzetközi szempontból nézve a lap szerint nem csak az Unió kvótaszisztémájáról szólt, hanem a nemzetállamok és a liberáldemokrácia jövőjéről is a európai társuláson belül. A The Guardian olyan magyar elemzőket idéz, akik szerint, mivel Orbán Viktor felfokozta a várakozást, az érvénytelenséget bírálói vereségnek fogják beállítani, jóllehet, nem lebecsülendő tény, hogy több mint három millióan járultak az urnákhoz, és az eredményre hivatkozva Orbán Viktor azt mondhatja, hogy mögé állt a magyar nemzet. Amire viszont Brüsszel válasza az lehet, hogy mégsem sikerült érvényes népszavazást rendeznie.

A konzervatív Daily Telegraph szavazni érkezett, népviseletes falusi asszonyokról közöl fotót, és a "nem" szavazatok nagy többségét emeli ki. Magyarország eszerint elutasítja a kvóta-szisztémát. A lap megjegyzi, hogy Orbán Viktor kampánya erősen összpontosított az Európában elkövetett terrorcselekményekre.

A "nem" szavazatok túlnyomó arányát a Daily Telegraph szerint a magyar miniszterelnök arra használhatja fel, hogy Brüsszelben hatékonyabbá tegye úgynevezett "ellenforradalmát", az Uniós hatalomközpontosítás ellen.

A Financial Times budapesti tudósítója, Andrew Byrne úgy látja, hogy az 50 %-os szavazói részvétel elérésének kudarca csapás Orbán Viktor számára, de a lap megjegyzi hogy a magyar kormányfőt ez nem tántorítja el céljai megvalósításától. A felvetett migránsügyi kérdésre adott "nem" válasz mindazonáltal alkotmánymódosítási javaslat beterjesztésére nyújt lehetőséget Orbán Viktornak.

A Financial Times megjegyzi, hogy a népszavazás eredménytelensége kiteszi a kormányt jobbról és balról érkező támadásoknak. A brit lapnak máris nyilatkozott a Jobbik külügyi szóvivője, Gyöngyösi Márton, aki szerint a népszavazás felelőtlen kísérlet volt a kormány részéről, népszerűsége növelésére. Több mint egy tucat emberjogi csoport pedig a szavazás bojkottjára és a szavazólapok elrontására szólított fel.

A BBC állandó budapesti tudósítója, Nick Thorpe úgy látja, hogy a népszavazás eredménytelensége csalódás lehet a Fudesz-kormány számára, a hónapokon át tartó, költséges kampány után. De idézi a magyar kormányfőt, aki azt mondta, hogy a "magyarok tudják, mi a tét, és mindennél fontosabb a nép akaratának érvényesítése."

Nagy-Britannia független TV-adója, az ITV esti híreiben a magyar népszavazás eredménytelenségét emelte ki, de rámutatott, hogy az ellenzék nem próbált győzni, hanem távolmaradásra biztatta támogatóit.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018