INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Sanders szerint zűrös lesz pártja elnökjelölt-állító konvenciója

InfoRádió / MTI
Bernie Sanders, Hillary Clinton ellenfele a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben, hétfőn egy interjúban nem zárta ki, hogy zűrös lesz a párt nyári országos konvenciója, de szerinte erről szól a demokrácia.

A vermonti szenátor az amerikai AP hírügynökségnek adott nyilatkozatában rögtön hozzátette: "a demokrácia nem mindig kedves, nyugodt és kellemes". Kifejtette, ha a Demokrata Párt helyesen dönt, és kitárja kapuit a kétkezi munkások és a fiatalok előtt, és megteremti azt a fajta dinamizmust, amelyre szerinte a pártnak szüksége van, akkor a konvenció valóban zűrös lesz. Hozzátette: "a demokrácia is zűrös, a mindennapi élet is zűrös... ha valaki nyugalmat és rendet akar, akkor nem kell élénk vitát folytatni, de a demokrácia nem erről szól".

Bernie Sanders ugyanakkor leszögezte, hogy az erőszak minden formáját el fogja ítélni. A politikus a többi között azon reményéről beszélt, hogy a júliusban Philadelphiában tartandó országos konvención a Demokrata Párt elfogadja és magáévá is teszi majd az általa javasolt és progresszívnak minősített politikát, s a konvenció munkája és döntése tükrözi majd az amerikai munkáscsaládok, a szegények és a fiatalok igényeit, szemben "annak a jelöltnek a programjával, aki a Wall Streetet és a korporatív Amerikát képviseli". Ez utóbbi megjegyzés egyértelmű utalás Hillary Clintonra, akit Sanders a kampányban következetesen a Wall Street nagybankjai által megvásárolt és az ő érdekeiket képviselő politikusként jellemez.

A Demokrata Párt Országos Bizottsága arról döntött, hogy létrehoz egy tizenöt tagú bizottságot, amely kidolgozza az elnökjelölt-állító konvenció platform-tervezetét. Ebben a bizottságban Hillary Clinton támogatói mellett helyet kaptak Bernie Sanders hívei is. Ez a fejlemény elemzők szerint jelzi, hogy a Demokrata Párt hajlandó engedményeket tenni Sandersnek.

A címlapról ajánljuk