INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A görög rendőrség felszámolhatja az idomeni menekülttábort

InfoRádió / MTI
A görög rendőrség kedden vagy szerdán megkezdi a görög-macedón határnál fekvő Idomeninél kialakult, hevenyészett menekülttábor fokozatos felszámolását, ahol becslések szerint jelenleg 8400 menedékkérő tartózkodik - számolt be hétfőn a Katimerini című görög lap Jorgosz Kiricisz, a migránskérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője nyomán.

A szóvivő azt mondta, a menedékkérőket újonnan felállított menekültszállásokra szállítják.

Hétfőn délelőtt a készenléti rendőrség egységeit a görög-macedón határ térségébe vezényelték, hogy segítsenek a menekülttábor felszámolásában.

Kiricisz hangsúlyozta, a tábor evakuálásának erőszak nélkül kell megtörténnie.

Hozzátette, hogy az Észak-Görögországban fekvő, környező menekülttáborokban mintegy hatezer hely áll rendelkezésre, és hamarosan továbbiakat alakítanak ki a hatóságok.

A szóvivő úgy becsülte, hogy mintegy tíz napig fog tartani, mire a több mint nyolcezer menedékkérőt buszokkal az új szállásokra szállítják.

A nagyjából kétszáz lakosú Idomeniben a balkáni útvonal lezárása utáni időszakban mintegy 15 ezer migráns rekedt, akik Nyugat- és Észak-Európába szerettek volna eljutni. Azóta több százan elhagyták a sátortábort, ahol a menedékkérők rendkívül rossz körülmények között kénytelenek tengetni életüket.

Elkeseredésükben a migránsok közül többen többször is megpróbálták áttörni a határkerítést, azonban a macedón rendőrség minden alkalommal könnygázzal, gumilövedékekkel és villanógránátokkal verte vissza a támadást.

A Görögországot Macedóniával összekötő vasúti átkelőt hetek óta blokád alatt tartják, s ez óriási károkat okoz a görög gazdaságnak. A thesszaloniki szállítók szövetsége május közepén hatmillió euróra becsülte a károkat.

A címlapról ajánljuk